Knihy Stezka Českem – nakopnou vás vyrazit

autor: Lenka Kadlíková
Kdo by čekal podrobné popisy a itineráře, bude zklamán. Ovšem ten, kdo potřebuje nakopnout k tomu, aby konečně na tenhle první oficiální Český dálkový trek po hranicích vyrazil, bude nadšen – nakopnut. Byť třeba jen vyrazit na krátkou část stezky, kterou třeba neznáte.


Může jít každý

Trek Stezka Českem vede kolem celé republiky a je koncipován tak, že ho může jít opravdu každý. Ať už na etapy nebo najednou. Existuje verze pro pěší i cyklisty, či rodiny s kočárkem.

Nápad se zrodil v hlavě Matina Úbla při treku v Canadě. Za těch pár let celý projekt ušel velký kus cesty a vylákal mnoho lidí do přírody. Projekt obsahuje vše co takový dálkový trek má mít. Perfektně značenou trasu, itineráře, trail angels a síť spřízněných míst.

První kniha s podtitulem „Může jít každý“

vás provede jednotlivými etapami a podá Vám základní informace o nich v přehledné grafice. Už jen krásné fotky lákají vyrazit. Pokud by to ale t9mto skončilo, vznikl by jen další turistický průvodce, kterých je na trhu celá řada.

Právě další obsah dodává knize to, co ji odlišuje od klasických průvodců. Tím obsahem jsou velmi různorodé životní a stezkařské příběhy lidí, kteří již vyrazili, doplněné o základní trekařské tipy jako je balení nebo třeba jak se chovat v přírodě. I když většina z nás toto pokládá za samozřejmost, bohužel to až taková samozřejmost není.

Nové příběhy

Jak už prozrazuje název, druhý díl Stezky Českem je o nových příbězích. Tím to ale zdaleka nekončí. V knize najdete podrobnější tipy na nejkrásnější místa na jednotlivých etapách. Velmi vtipné jsou další doprovodné texty, jako třeba historie Stezky Českem, téma velké šelmy a mnohé další... Právě velmi vtipný jazyk autora obě knihy řadí mezi top tituly v kategorii cestopisů.

V obou knihách se vyskytují i takzvaní trail angels a jejich příběhy. Jedná se o lidi, kteří Vám na stezce rádi pomohou z nesnází nebo si s Vámi rádi jen pokecají. Kontakty na ně najdete v itinerářích jednotlivých tras na webu stezky.

Moderní stezka

Když už jsem nakousla stezkaži vychvalované itineráře a web Stezky, je škoda, že knihy nejsou s webem víc propojené pomocí QR kódů. Ty se vyskytují podstatě jen v druhém díle a odkazují na podcasty. Určitě by se hodil proklik na stránky jednotlivých etap. Podcasty jsou součástí celého projektu a přináší spoustu dalších důležitých informací.

Velmi inspirující knihy. Mě osobně pomohly objevit Broumovsko, kam se brzy s rodinou vydáme a projdeme si první část Stezky, mimo naše milované Krkonoše.

Obě knihy vydalo nakladatelství Jota. Koupit můžete tu.



autor:
datum vydání:
1. srpna 2024


Diskuze k článku „Knihy Stezka Českem – nakopnou vás vyrazit“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!