Klíčení semínek je snadné, ale…

článek je inzerce, nejde o odborný text
Každý, kdo se pustí do klíčení semínek, by měl vědět, že některé rostliny ke klíčení vhodné nejsou, a že je důležité udržovat nakličovací nádoby v čistotě.

Klíčit semínka některých vybraných druhů rostlin pro servírování na talíř je snadné, ale jen za předpokladu, že jste s tímto procesem dobře obeznámeni, a znáte také některá rizika této činnosti. Na co si dát pozor, aby naše úsilí bylo korunováno skutečným úspěchem?


Pozor na semínka na sadbu do záhonu

Zejména začátečníky to bude svádět ušetřit každou korunu a nakupovat semena co nejlevnější. Tato možnost tu skutečně je, na trhu existuje mnoho prodejců, kteří nabízí semínka doslova za pár korun, ale tato obvykle bývají určena pro sadbu do záhonu, tedy do zeminy, nikoli pro přímou konzumaci z nakličovacích nádob. Semena sadbová mohou být ošetřena chemickými postřiky proti škůdcům a těmi byste se mohli přiotrávit. Vaše snažení pak zcela zbytečně skončí nezdarem.


Udržujte semínka i nádoby v čistotě

Můžete mít doma semínka ze skvělého zdroje v BIO kvalitě, ale pokud je zapomenete v nakličovacích miskách a sklenicích proplachovat, vytvoří se na nich, třeba jen nepatrná, vrstva plísní, a ta pak znehodnotí celou vaši snahu. Dávejte rovněž pozor, abyste do biomisek vkládali pouze celé, nepoškozené plody. Buďte pečliví a odstraňte rovněž všechny plody podezřelé barvy či podivného tvaru, které by mohly namísto klíčení zahnívat vzhledem k tomu, že jsou mrtvé.


Některými semeny se můžete přiotrávit

Chápeme vaše nadšení, pokud s nakličováním v biomiskách na klíčení nebo ve sklenicích na klíčení teprve začínáte, ale nevkládejte do nádob vše, co vám přijde pod ruku. Můžete samozřejmě zkusit klíčit hnědou čočku, co vám zbyla doma ve spíži, a máte jí tu uloženou pět let, ta vám pravděpodobně vzejde a bude to pro vás prospěšné, ale buďte opatrní, a naopak se vyhýbejte všem druhům fazolí kromě odrůd mungo a adzuki. Fazole jsou totiž v syrovém stavu jedovaté, a to jek zralé plody, tak i jejich klíčky, kořínky a výhonky.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
18. září 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!