Jiřičky a vlaštovky - jak jim pomoci? Záchranné stanice se potýkají s kalamitou příjmů

autor: Lenka Kadlíková
Kvůli současnému extrémnímu počasí mají problém nejen lidé, ale například i jiřičky či vlaštovky, které ještě neodlétly do teplých krajin. Záchranné stanice počítaly s odpočinkovým obdobím. Opak je pravdou. Vyrážejí za promrzlými a vyčerpanými ptáky. Jak jim můžeme pomoci?


Od pátku hlásí záchranné stanice kalamitu příjmů promrzlých jiřiček

Od pátku přijímaly záchranné stanice v postižených oblastech spoustu telefonátů od lidí, kteří našli v blízkosti svého obydlí nebo v něm zalétlé jiřičky. Pracovníci pro ně vyrážejí aby je odvezli do bezpečí, usušili a nakrmily. Případně jim je dovážejí samotní lidé, který mnení jejich osud lhostejný. Pokud nebyly zraněné a přežijí toto období, budou v nejbližší době vypuštěny aby mohly odletět na jih.

Jiřičky ve spoustě domácností

Jiřičky i vlaštovky se před nepřízní počasí schovávají kde to jde. Proto není výjimkou ani to, že zalétnou až do obýváku, kde se uvelebí na okně, lustru či skříni. Případně v garážích či dílnách. Bohužel ani v Záchranných stanicích se nedaří zachránit všechny. Viz poslední příspěvky z Makova.

Jaká jsou doporučení?

Pokud jsou vysoko, neplašte je. Nechte je v klidu usedlé tam kde jsou. To je zásadní pro jejich přežití. Zavolejte do záchranné stanice. Její pracovníci je případně odchytí a odborně se o ně postarají. Laické krmení je totiž v tomto případě problematické.

Jiřičky a vlaštovky loví létající hmyz, kterého je teď velmi málo. Nicméně, i když mají neustálou potřebu jíst, dokáží zvládnout i nějaký čas bez potravy.

Pokud najdete samotnou vlaštovku či jiřičku na zemi, vemte ji do tepla a obraťte se na nejbližší záchrannou stanici

Zdroj:
Záchranné stanice
David Říha
zvirevnouzi.cz
.



autor:
datum vydání:
16. září 2024


Diskuze k článku „Jiřičky a vlaštovky - jak jim pomoci? Záchranné stanice se potýkají s kalamitou příjmů“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!