Jinan dvoulaločný - ginkgo biloba, požehnání pro vaše nervy a mozek

autor: Blanka Holzäpfelová
Ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný, všichni známe z reklam na přípravky pro podporu paměti tolik inzerované především pro seniory. Ginkgo je totiž skutečným požehnáním pro náš nervový systém a mozkové funkce, které se s postupujícím věkem mohou horšit, ale umí toho daleko víc. Pojďme se tedy na tento zvláštní jehličnan, který nás provází v neměnné podobě už od pravěku, podívat blíž.

Jinan se pěstuje nejvíce v Asii, své okrasné užití už však nalezl i v našich parcích a zahradách. Obsahuje mnoho prospěšných látek, díky kterým má silné antioxidační, protizánětlivé a svíravé účinky.

Jak už bylo zmíněno, ginkgo je pokladem pro náš mozek.

Celkově podporuje funkci mozku, příznivě ovlivňuje náš zrak a paměťové funkce. Blahodárný dopad má na naše rovnovážné ústrojí, pomáhá předcházet závratím a zamezuje pískání v uších, své využití tak našel i při léčbě tinnitu. Příznivě ovlivňuje hladiny neurotransmiterů v mozku, čímž zajišťuje například dobrou náladu, ale také lepší soustředění nebo rychlejší či přesnější výkony.

Stimuluje také průtok krve do mozku a působí jako prevence zánětů a migrén. Po mozkové mrtvici urychluje rekonvalescenci a snižuje její dopady. Působí též jako prevence stařecké demence, příznivých výsledků dosahuje i při léčbě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Podporuje soustředění a dokáže zklidnit hyperaktivní jedince. Odstraňuje také únavu a depresivní stavy.

Pozadu nezůstává ani v případě kardiovaskulárního systému.

Celkově totiž zlepšuje prokrvení těla a je prevencí pro všechny myslitelné kardiovaskulární potíže. Rozšiřuje cévy a je pomocníkem při všech komplikacích způsobeným špatnou funkcí cév. Snižuje zvýšenou krevní srážlivost a je tak prevencí vytváření trombóz, mrtvic nebo infarktu myokardu. Snižuje křehkost cév, brání jejich praskání, pomáhá také při ateroskleróze. Léčí hemoroidy a pomáhá též snižovat krevní tlak. Vzhledem ke schopnosti prokrvovat i okrajové části těla jej ocení lidé trpící na pocit studených nebo těžkých nohou, případně osoby trpící na křečové žíly.

Ulevuje také od zažívacích potíží.

Pomáhá při průjmu, refluxu i překyselení žaludku. Hojí podrážděné sliznice a podporuje přirozené vylučování hlenů a šťáv.

Jeho silnou detoxikační funkci oceníme i při nezdravém životním stylu, nebo pokud pociťujeme dopady stárnutí. Ginkgo totiž pomáhá zbavovat tělo odpadních látek a toxinů, zabraňuje předčasnému opotřebení a zpomaluje stárnutí těla. U starších lidí též podporuje zrakové funkce a pomáhá eliminovat poškození zraku vlivem stárnutí.

Pomáhá také při léčbě astmatu a dýchacích potíží. Podporuje vylučování hlenu a ulevuje tak při kašli nebo onemocněních provázející silné zahlenění.

Zklidňuje podrážděnou pokožku,

jelikož zvyšuje syntézu kolagenu a proliferaci fibroblastů, chrání tak pokožku před dopady oxidace nebo stárnutí. Snižuje zarudnutí a poškození pokožky, je účinným pomocníkem při nejrůznějších zánětech kůže, podporuje a urychluje hojení.

Starší i mladší pánové ocení jeho schopnost bránit erektilní dysfunkci, údajně také přináší vyšší prožitek z pohlavního styku.

Užívání jinanu by se měly vyhnout

těhotné a kojící ženy, také pro malé děti není jinan vhodný. Jelikož silně ředí krev, pokud již užíváte léky na ředění krve, nebo trpíte na poruchy srážlivosti, není jinan ten správný prostředek. Kombinovat by se neměl ani s antidepresivy.

Čerstvá semena

rozkládají vitamin B6 – částečně pomůže jejich tepelná úprava – je však třeba je užívat ve velmi malém množství a pouze krátkodobě. Semena navíc nepříjemně zapáchají a při kontaktu s pokožkou mohou způsobit dráždivou reakci. Neloupaná semena uchováváme v lednici až do doby, než začnou klíčit, což se děje nejčastěji v období kolem února až března.

Mnohem častěji však sbíráme z jinanu listy.

Ty jsou dostupnější a také lépe využitelné. Jinan totiž obvykle plodí až po 35 letech a roste velmi pomalu, plodů se tedy vůbec nemusíme dočkat. Listy sbíráme od jara do brzkého léta, sběr je však možný také na konci léta nebo časně na podzim těsně před tím, než začnou měnit barvu. Suší se obvykle uměle do čtyřiceti stupňů Celsia. Během růstu rostliny nesmíme řezem zasahovat do tvaru koruny, jak tomu bývá obvykle u jiných stromů, jinan by to mohlo nenávratně poškodit nebo zcela zastavit jeho růst.

Jinan obvykle užíváme ve formě čaje, tinktura je však účinnější.

Odvar po vychlazení též můžeme používat pro kosmetické účely, nejčastěji jako čistící pleťovou vodu. Můžeme si též vyrobit vodní macerát, pro který užíváme již jinan zpracovaný do podoby prášku. Prášek smícháme s předepsaným množstvím vody a za občasného protřepání necháme macerovat obvykle 24 hodin. Poté přefiltrujeme přes kávový papír a ihned spotřebujeme. Je třeba mít na paměti, že macerací a filtrací dojde ke snížení celkového obsahu, je tedy třeba vyrábět dvoj až trojnásobné množství macarátu než je finální množství. K výrobě tinktury zase užíváme obvykle 40% alkohol, obvykle vodka nebo potravinářský líh. Listy ginkgo do něj namočíme, necháme pár dnů nebo týdnů stát na tmavém místě a poté scedíme. Alkoholový roztok se v asijských zemích obvykle podává do zeleného čaje, který násobí jeho účinky. Tinktura by se neměla užívat déle než šest týdnů.

Věřím, že i vy najdete v jinanu nádhernou rostlinu, která tu s námi je již od pravěku, a to, že nemění svou podobu, jen dokazuje, že je již dokonalá taková, jaká je.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
28. srpna 2024


Diskuze k článku „Jinan dvoulaločný - ginkgo biloba, požehnání pro vaše nervy a mozek“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!