Je jedlý hmyz cestou k udržitelné stravě lidstva?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Populace na planetě stále roste a začíná mít hlad. Vlivem klimatických změn i kvůli neudržitelnému hospodaření se velmi vážně hovoří o možné potravinové krizi. Může nás před ní zachránit konzumace hmyzu?

O jedlém hmyzu se již delší dobu mluví jako o možné náhradě “neekologického” vepřového a hovězího masa. Po roce 2021, kdy došlo na evropském trhu ke schválení prodeje moučných červů pro lidskou spotřebu, se zdá, že již nestojí produkci na hmyzích farmách nic v cestě. Mnoho lidí má ovšem stále vůči konzumaci hmyzu předsudky. Zejména v evropské kultuře, kde pojídání hmyzu není zdaleka tak běžné jako v Asii nebo v Jižní Americe, bojují výrobci produktů z jedlého hmyzu s nejrůznějšími mýty, které se snaží jedlý hmyz v očích veřejnosti očernit.

Největší výhody jedlého hmyzu

Pojídání sarančat, cvrčků nebo červů má však mnoho benefitů a navíc jde i o mimořádně zodpovědnou a ekologickou volbu stravy. Hmyzí farmy, kde se jedlý hmyz chová pod přísným dozorem veterinární správy, nezabírají tolik místa jako pastviny pro dobytek, ale přesto dokáží produkovat kvalitní protein, který lze konzumovat jak v přirozené podobě, tedy jako celý sušený hmyz (ochucený či bez příchutě), ale i ve formě drceného prášku, který se objevuje jako součást proteinových nápojů, tyčinek, mouky, těstovin apod.

Jedlý hmyz je v hledáčku všech, kterým není budoucnost naší planety lhostejná, i z důvodu, že produkce skleníkových plynů je na hmyzích farmách minimální. Podle údajů z roku 2013 se chov hospodářských zvířat podílí na celosvětové produkci a ž 14,5 %, což rozhodně není zanedbatelné množství. Oproti tomu výroba jedlého hmyzu má produkci téměř nulovou.

Chov hmyzu také velmi prospívá kultivaci zemědělské půdy, protože odpad z produkce se dá efektivně využít jako hnojivo (frass), které přirozeně odpuzuje škůdce.

Dalším aspektem, který přispívá k udržitelnosti, je minimální spotřeba vody při chovu hmyzu na hmyzí farmě. Pro získání 1 kg hmyzího proteinu je potřeba o 95 % méně vody než pro 1 kg hovězího masa (uvedená spotřeba vody je 15 000 litrů). To už je pořádný rozdíl, že?

Jedlý hmyz jako ta lepší z možných alternativ

Společně s rostlinnými náhražkami masa a experimentálně pěstovaným masem v laboratořích je jedlý hmyz další možnou variantou, po které lze sáhnout, pokud nechcete jíst maso zvířat z etických či environmentálních důvodů.

Díky dostupnosti a dalším aspektům výroby jedlý hmyz nevítězí v porovnání “jen” s obyčejným masem, ale konkuruje i výrobkům ze sóji. U této plodiny je kontroverzní její vliv na deštné pralesy a na ohrožené živočichy, kteří v nich žijí. Navíc díky nejčastějšímu zpracování sóji dochází k uvolňování látek, které nejsou příliš prospěšné pro lidský organismus. Oproti tomu hmyzí protein je snadno stravitelný díky dobrému poměru aminokyselin. Produkty s jedlým hmyzem rádi konzumují sportovci, ale i ti, kdo se zajímají o zdravý životní styl a alternativní směry ve výživě. Hmyzí pochutiny berou na milost i někteří vegani či vegetariáni, a to zejména ti, pro které je důležité, aby se zvířaty bylo zacházeno s respektem a aby příliš netrpěla.

A co vy? Ochutnali jste již už nějaký produkt s jedlým hmyzem? Co si o tohle novém a udržitelném trendu ve stravování myslíte?



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
1. července 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!