Jaká zahradní udírna je nejlepší? Záleží na mnoha faktorech!
Součástí mnoha zahrad stále jsou masivní zahradní udírny zděné. Bytelné, takřka nezničitelné, s nízkými nároky na údržbu a s možností téměř celoročního užívání. Nevýhodou zděných udíren je spolu s nemožností je přemisťovat jejich zdlouhavé roztápění. Výhodou zase skvělá akumulace tepla. Jakmile zděnou udírnu jednou rozžhavíte, nahřáté cihly budou sálat teplo dlouho po vyhasnutí ohně.
Opravdu vynikající uzené maso? Z udírny dřevěné!
Jedinečnou chutí, které prý v jiné udírně nedosáhnete, vynikají pokrmy vyuzené v dřevěných udírnách. Ty navíc dobře izolují a skvěle vypadají. Neumožňují však uzení při vysokých teplotách. Udírna by vám totiž mohla shořet. Náročnější je dřevěná udírna také na údržbu, její povrch je třeba pravidelně obnovovat ochranným nátěrem.
Bezúdržbová a jednoduchá? Plechová udírna
Milovníkům uzeného masa se nabízejí i udírny plechové. Ty jsou sice menší než udírny zděné, ale i přesto disponují prostornými šachtami.
Na výběr máte buď finančně náročnější, ale také odolnější nerezové udírny, nebo levnější, ale méně odolné udírny z pozinkovaného plechu. Pokud plánujete udit i v zimě, pořiďte si plechovou (ideálně nerezovou) udírnu s izolací.
Rychlé uzení? Zvolte udírnu elektrickou!
Toužíte-li po rychlém uzení, doporučujeme udírnu elektrickou, jejíž hlavní výhodou je eliminace rozdělávání ohně v kombinaci se snadným udržováním stálé teploty. U těchto udíren také nehrozí kolísání teploty způsobené přikládáním.
Uzení během stanování? V přenosné udírně žádný problém!
Rádi byste si maso vyudili na pikniku, během stanování nebo třeba při rybolovu?
Pak zaměřte svou pozornost na udírny přenosné a rybářské, ve kterých snadno zatopíte dřevem, štěpkou i pilinami, popřípadě elektrickou spirálou. Na trhu se navíc setkáte i s modely kombinujícími udírnu s grilem.
Tak už víte, jakou zahradní udírnu zvolíte?
Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.
autor: