Jaká zahradní udírna je nejlepší? Záleží na mnoha faktorech!

článek je inzerce, nejde o odborný text
Není nad vůni a chuť vlastnoručně vyuzeného masa. Vepřového, telecího, jehněčího i hovězího. Stejně jako ryb, uzenin, drůbežího, sýrů a ořechů. Jakou si k tomuto účelu ale pořídit udírnu? Tradiční zděnou, dřevěnou, plechovou nebo moderní elektrickou? Na toto téma se na internetu i mezi přívrženci uzení vedou sáhodlouhé diskuse. Pojďme si proto trošku ujasnit fakta.

Součástí mnoha zahrad stále jsou masivní zahradní udírny zděné. Bytelné, takřka nezničitelné, s nízkými nároky na údržbu a s možností téměř celoročního užívání. Nevýhodou zděných udíren je spolu s nemožností je přemisťovat jejich zdlouhavé roztápění. Výhodou zase skvělá akumulace tepla. Jakmile zděnou udírnu jednou rozžhavíte, nahřáté cihly budou sálat teplo dlouho po vyhasnutí ohně.

Opravdu vynikající uzené maso? Z udírny dřevěné!

Jedinečnou chutí, které prý v jiné udírně nedosáhnete, vynikají pokrmy vyuzené v dřevěných udírnách. Ty navíc dobře izolují a skvěle vypadají. Neumožňují však uzení při vysokých teplotách. Udírna by vám totiž mohla shořet. Náročnější je dřevěná udírna také na údržbu, její povrch je třeba pravidelně obnovovat ochranným nátěrem.

Bezúdržbová a jednoduchá? Plechová udírna

Milovníkům uzeného masa se nabízejí i udírny plechové. Ty jsou sice menší než udírny zděné, ale i přesto disponují prostornými šachtami.

Na výběr máte buď finančně náročnější, ale také odolnější nerezové udírny, nebo levnější, ale méně odolné udírny z pozinkovaného plechu. Pokud plánujete udit i v zimě, pořiďte si plechovou (ideálně nerezovou) udírnu s izolací.

Rychlé uzení? Zvolte udírnu elektrickou!

Toužíte-li po rychlém uzení, doporučujeme udírnu elektrickou, jejíž hlavní výhodou je eliminace rozdělávání ohně v kombinaci se snadným udržováním stálé teploty. U těchto udíren také nehrozí kolísání teploty způsobené přikládáním.

Uzení během stanování? V přenosné udírně žádný problém!

Rádi byste si maso vyudili na pikniku, během stanování nebo třeba při rybolovu?

Pak zaměřte svou pozornost na udírny přenosné a rybářské, ve kterých snadno zatopíte dřevem, štěpkou i pilinami, popřípadě elektrickou spirálou. Na trhu se navíc setkáte i s modely kombinujícími udírnu s grilem.

Tak už víte, jakou zahradní udírnu zvolíte?



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
19. ledna 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!