Jak to, že kočky vždycky dopadnou na všechny čtyři? Copak pro ně neplatí zákony fyziky?

autor: Petr Kadlík
Když kočka spadne z velké výšky, tak vždy dopadne na všechny čtyři nohy. Jak to ale dělá, když se při pádu nemá od čeho odstrčit nebo čeho se naopak přidržet? Že na kočku „neplatí“ spoustu věcí, to ví každý její chovatel, ale copak pro kočku neplatí ani základní zákony fyziky?


Dlouhé hledání odpovědi na záhadnou kočičí superschopnost

Možná to vypadá jako nedůležitá otázka, ale ve skutečnosti to přírodovědce trápilo dlouhá léta. Stejně jako bylo celá staletí záhadou, jak přesně běží kůň. A dokud neexistoval způsob, jak zachytit pohyblivý obraz, tak tuto otázku nikdy nebylo možné zcela přesně zodpovědět.

Odpověď přinesly až první pokusy s pohyblivou fotografií. Tím prvním, kdo dokázal zaznamenat tajemnou kočičí akrobacii ve vzduchu, byl jistý Étienne-Jules Marey. Jemu se jako prvnímu díky revoluční vysokorychlostní kameře podařilo v roce 1894 natočit a hlavně vědecky vysvětlit, jak kočka tento zdánlivě nemožný pohyb ve vzduchu provádí.

Sami se na tyto více jak jeden a čtvrt století staré záběry můžete podívat zde:

Možná vám to dnes přijde nejasné, rozmazané a „nekoukatelné“. Ale v té době to bylo něco neskutečně dokonalého a objevného.

Nicméně od té doby už uteklo skutečně hodně času a dnešní kamery toho dokáží „o trošku“ víc.

Takže tady pro vás máme o něco novější video, tentokrát od vyhlášených specialistů na zachycování krás přírody – neboli od britské BBC.

Africký Karakal sice není ta samá kočka, jaká vám občas doma vrní na klíně, nicméně její schopnost otočit se ve vzduchu při dopadu je úplně stejná. Jen je to na ní díky její velikosti (a díky špičkové práci BBC) lépe vidět. Takže, tady máte to novodobé video:

Video je v angličtině, ale pokud vám tento jazyk dělá problémy, tak si můžete nechat od Youtube titulky přeložit z angličtiny do češtiny. A pokud se vám nechce číst ani titulky, tak můžete pokračovat s čtením tohoto článku.

Porušuje tedy kočka fyziku a dokáže se „odrazit od ničeho“?

Původně se často spekulovalo s tím, že se kočka dokáže šikovně odrazit už v okamžiku pádu, přitom si srovnat svou polohu a pak už jen čekat na dopad. Zpomalený film ale už v roce 1894 dokázal, že kočka to dělá daleko šikovněji.

Tajemstvím kočičí schopnosti dopadnout pokaždé na všechny čtyři nohy je ve skutečnosti její neskutečně ohebná páteř. Ihned po pádu se ohne tak, že může otáčet předními nohami na jednu stranu a zadními na stranu druhou.

Navíc využívá trik, který zná každý krasobruslař: když přitáhne ruce k sobě, točí se rychleji, když je roztáhne, tak zpomalí. A přesně tak to umí i vaše chytrá čičinka. Přední tlapy přitáhne k sobě, zadní nechá natažené. Díky tomu se jí přední část těla točí nejenom na opačnou stranu, ale hlavně jinou rychlostí, než ta zadní. Výsledkem je, ve spolupráci s jejími bleskovými reflexy, schopnost libovolně se ve vzduchu otáčet.

Takže ani kočka neporušuje žádné fyzikální zákony. Ona je naopak využívá natolik promyšleně, že by si za to mohla vysloužit vysokoškolský titul.


Zdroje: Wikipedie, BBC.



témata článku:
autor:
datum vydání:
6. října 2023


Diskuze k článku „Jak to, že kočky vždycky dopadnou na všechny čtyři? Copak pro ně neplatí zákony fyziky?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!