Jak je to s bylinkami u dětí? Pozor na oblíbenou bezovku

autor: Blanka Holzäpfelová
Mnozí z nás bohužel žijí v představě, že děti jsou jen malí dospělí a mohou tedy léčivé rostliny užívat bez omezení stejně jako dospělí. Bohužel, je čirým faktem, že dětský organismus je odlišný po mnoha stránkách, a to nejen z hlediska váhy.


Mnoho bylinek je pro dětský organismus nevhodných, ba přímo nebezpečných.

Bohužel, s tímto v současné době nepracuje příliš pediatrů ani výrobců dětských pokrmů a nápojů. Mnohdy tak dochází k závažným chybám při podávání léčivých rostlin dětem. Jak to tedy je?

Předem upozorňuji, že stanovisko ke každé bylině se každým rokem mění,

jak přibývá výzkumů. Proto se před podáním dané byliny informujte u správného odborníka. Tedy ne na Facebooku nebo pochybných internetových portálech, ale ideálně v příbalové informaci daného přípravku (pokud přípravek obsahující léčivou rostlinu svůj příbalový leták nemá, je to velice zavádějící, neboť výrobce přípravku si zjevně neuvědomuje potenciální rizika byliny nebo jsou mu jedno), dále pak na Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebo odborných studiích, ideálně ze zahraničí.

Pokud dojde k požití neznámé nebo jedovaté rostliny či byliny, pak kontaktujte Toxikologické informační středisko, jejichž číslo by měl mít v telefonu uložený každý rodič malého dítěte, kde vám poradí, jak postupovat dále.

Metabolismus a funkce jednotlivých orgánů u dětí nejsou ještě dostatečně vyzrálé, přesto paradoxně většina bylinek má na děti mnohonásobně větší účinek než na dospělého. Pro děti do 1 roku jsou prakticky všechny byliny přísně kontraindikované, až na pár výjimek.

Vždy volte bylinky s mírným a jemným účinkem. Každou bylinku používejte jednotlivě, nemíchejte je do směsí, abyste si byli v případě reakce jistí původcem. Pokud se nějaká reakce vyskytne, okamžitě přestaňte s užíváním (častou reakcí bývá kopřivka, svědění, alergická rýma, ale reakce může být i vážnější jako například otok krku).

Nepodávejte bylinky v případě, že si nejste jisti příčinou

(např. nespecifické úrazy, náhlé horečnaté stavy, bolesti bříška bez zjištěné příčiny apod.). Nepodávejte směsi s různými částmi rostlin, dítě u dané rostliny může reagovat na lístky, i když přitom ze stejné rostliny sneslo květy apod. Ideální je začít koupelemi nebo rozprašovači, kde se dá snadno přerušit aplikace byliny v případě reakce a je menší riziko předávkování. Nepodávejte byliny s extraktem alkoholu, byliny neužívejte déle než 2 týdny. Nikdy nepodávejte léčivé rostliny jen tak na chuť nebo zahnání žízně (hlavně „oblíbené“ fenyklové, mátové, meduňkové a heřmánkové čaje). Vždy podávejte bylinky pouze na konkrétní zdravotní problémy, ideálně pod dohledem odborníka, s ohledem na zdravotní stav, věk a reakci dítěte.

Dávkování rostlin se také liší.

Obvykle platí, že u dětí do 3 let podáváme 1/8 dávky pro dospělého, což je často pouhé olíznutí lžičky nebo doušek nápoje, u kojených dětí preferujeme podání bylinky přes matku a následné předání látek přes mateřské mléko. U dětí od 3 do 10 let pak podáváme ¼ dávky pro dospělého, u dětí do 12 let můžeme polovinu dávky a u adolescentů se můžeme dostat až na ¾ dávky pro dospělého.

Vypíchneme si nyní nejčastější chyby podávání bylin u dětí. POZOR NA OBLÍBENOU BEZOVKU!

Jako první uvedu bez černý, který je nevhodný pro děti do 15 let. Silně dehydratuje a podporuje pocení, syrové bezinky jsou jedovaté a mají silné projímavé účinky, hrozí tak celková dehydratace dítěte. Bez by jako lék měl být neškodný např. při nachlazeních, volíme však pro děti vhodnější byliny jako např. šípek. To samé platí pro lípu srdčitou, kterou by vnitřně neměly užívat děti do 15 let ze stejných důvodů, jako bez.

Další pro děti nebezpečnou bylinou je máta peprná. U dětí do 6 let ruší účinky jiných bylin (a postačí i mentolová zubní pasta nebo žvýkačky), způsobuje stavy dušnosti a záchvatovité stavy, stejně tak silně dráždí žlučník. Pozor, máta je velmi častou přísadou čajů pro kojence!

Nejinak je tomu u fenyklu, který bohužel bývá často doporučován při beneckých kolikách. Platí však, že fenykl má na děti do 4 let věku silné karcinogenní a mutagenní účinky, někdy může dokonce samotné koliky i zhoršovat. Podání přes matku by však mělo být bezpečné. Místo fenyklu je vhodnější zvolit od 6 měsíců věku raději kopr nebo kmín, a to ve výše uvedeném dávkování.

Častou přísadou čajů pro kojence je také heřmánek. Heřmánek má velmi silné dezinfekční a čistící účinky, při dlouhodobém užívání vysušuje sliznice, dítěti může zcela zničit zdravý střevní mikrobiom a narušit imunitu. Pro děti od 2 let by měl být již bezpečný, jeho podání by se však mělo omezit pouze na léčebné prostředky, například při bolesti zoubků jako obklad.

Bohužel, málokdo také zná nebezpečí podání šalvěje. Na trhu se neustále objevují nové přípravky s obsahem šalvěje určené pro děti, například jako přípravek pro úlevu od bolesti při prořezávání zoubků. Platí však, že šalvěj díky obsahu jedovatého thujonu je pro děti nebezpečná. Thujon u dětí do 18 let věku narušuje kognitivní a psychomotorický vývoj, a to dokonce, i když je podán přes matku v rámci kojení. Objevují se studie, které prokazují, že vstřebávání thujonu podjazykovými cévami je mnohonásobně silnější a rychlejší než při podání šalvěje přes žaludek například po vypití čaje, paradoxně tedy zubní pasty a přípravky pro bolení zoubků mohou být nebezpečnější než samotný čaj.

Ale ať nejsme jen negativní, existují i bylinky pro děti zcela vhodné a bezpečné.

Je to například šípek, známý zdroj vitaminu C, který mohou už děti kolem 1 roku věku. Dále je to třeba amarant, bohatý zdroj nutrietů včetně aminokyselin, vhodný i pro děti alergické na mléko a sóju a do prvních příkrmů. To samé vojtěška nebo červená řepa, či pohanka, které pomohou doplnit zásoby železa.

Pro doplnění jódu jsou skvělé listy třešně nebo višně, čaj z ní dle dávkování výše mohou děti od 10.měsíců. Na ošetření nejrůznějších ekzémů a kožních problémů je skvělý slunečnicový, konopný nebo mandlový olej, skvěle hojí jemnou dětskou pokožku.

Též violka vonná je cenným pomocníkem při dětských opruzeninách (ale pouze zevně). Při bolení bříška zase pomůže kmín nebo kopr, který můžeme v malých dávkách podávat již dětem od 6.měsíce věku. No a v neposlední řadě, do prvních příkrmů lze zařadit černý a červený rybíz, sušená jablka, hroznovou šťávu, borůvky, brokolici a další bohaté a prospěšné potraviny, mnohé z nich zároveň léčivky.

Věřím, že při podávání bylinek dětem budete nanejvýš zodpovědní a budeme podávat vašemu dítěti jen to nejlepší.

Zdroje:
JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustroval Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2024. [online]. SÚKL © 2010. Dostupné z: http://www.sukl.cz



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
26. června 2024


Diskuze k článku „Jak je to s bylinkami u dětí? Pozor na oblíbenou bezovku“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!