Jahodník obecný – lesní zázrak

autor: Blanka Holzäpfelová
Snad každý si spojí první horké červnové dny s prvními červenými jahodami ze zahrádky. Ty jsou velmi chutnou potravinou, nicméně v tomto článku se budeme bavit o jahodníku obecném, tedy těch malých jahůdkách přinesených nejčastěji z lesa, jelikož klasické zahradní jahody nemají většinou léčivé účinky.

Teoreticky se k léčení dá použít ještě jahodník chlumní nebo jahodník větší, nebývá to však příliš časté a onen lesní jahodník je přeci jen dostupnější.

Jahodník je kouzelný po všech stránkách. Obecně jahodník je častou přísadou nejrůznějších čajů, hlavně pro svou vcelku neutrální chuť, vysoký podíl hmoty, léčivé účinky a snadnou dostupnost.

Má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky

a proto bývá využíván při střevních a očistných kúrách. Pomáhá na infekční průjmy, snižuje také chuť na sladké, takže je vítaným pomocníkem při hubnutí. Pomáhá při zánětech střev a celkově harmonizuje střevní prostředí i konzistenci stolice (tedy léčí průjem i zácpu). Pomáhá též na záněty v dutině ústní a reguluje zápach z úst.

Skvělým pomocníkem je též při kožních problémech

Také je výborným kosmetickým přípravkem. Posiluje totiž kůži, nehty, vlasy i kosti, zmírňuje příznaky ekzémů, podporuje léčbu akné a pomáhá hojit mokvavé a špatně se hojící rány. Mimo to celkově posiluje růst buněk, takže je vítaným prostředkem při omlazovacích procedurách.

Příznivý účinek má též na nervový a oběhový systém

Zbavuje migrén, bolestí hlavy a povzbuzuje krátkodobou paměť. Též náš krevní oběh a srdce jej uvítají (ostatně napovídá to krásná červená barva jahodníku). Podporuje krvetvorbu (vítaný je tedy při anémii) a celkově čistí krev, posiluje cévy a pomáhá při nejrůznějších cévních obtížích a pomáhá snižovat krevní tlak.

Posiluje také ledviny a močový systém

Má močopudný účinek a pomáhá zbavit ledvinových kamenů. Jelikož má i příznivé účinky na játra, vylučování žluče, revmatismus nebo dnu, bývá součástí čajových směsí pro tyto obtíže.

Opatrní bychom s ním měli být v těhotenství

Jahodník posiluje děložní stahy, což je většinou žádoucí až před porodem nebo při něm) a u dětí do 1 roku věku (bohužel, často je přidáván do kojeneckých čajů od velmi raného věku, ale pro děti má příliš silné detoxikační účinky a může omezit vstřebávání živin z mateřského nebo umělého mléka).

Z jahodníku nejčastěji používáme listy nebo sladké plody.

Listy trháme bez stopek, dokud jsou ještě svěží, mladé a sytě zelené, nejčastěji v době květu, což je zhruba od dubna do června, starší listy pak mají tendenci zhořknout. Sbírají se obvykle dopoledne mezi 9.-11. hodinou, obvykle po uschnutí rosy. Po sběru se suší ve stínu při maximální teplotě 40oC.

Listy vždy pouze spařujeme, případně připravíme studený nálev, převařují se jen v případě, že je chceme použít pro dezinfekci střev. Listy jsou výborným prostředkem při nedostatku železa v těle, a proto pomáhají především při anémii, gynekologických problémech nebo problémech s menstruací. Mimo již zmíněné pomáhají rozpouštět ledvinové kameny a písek a pomáhají s jejich vylučováním.

Plody asi nemusíme představovat, všichni známe jejich opojnou chuť při lesních procházkách. Jelikož tlumí chuť na sladké a zároveň regulují hladinu cukru v krvi, jsou výbornou potravinou pro osoby s cukrovkou. Pomáhají též udržovat zdravé tkáně, což je při cukrovce mnohdy nezbytné. Při průchodu trávicím traktem mají schopnost na sebe vázat těžké kovy a toxické látky, a tak jsou výborným nenásilným prostředkem pro osoby užívající léky nebo se podrobující například chemoterapii, jelikož se zároveň snesou s většinou léků.

Málokdo ví, že plody jahodníku podporují libido. Možná je to dáno jeho roztomilou malou velikostí, možná vlahými letními večery, možná vysokým obsahem stopových prvků jako mangan, fluor, kobalt, jód, nebo draslík. Každopádně konzumace jahodníků vám může zajímavě zpestřit romantický letní večer.

Plody jsou též vítaným pomocníkem při zánětech trávicí soustavy, především při zánětech žaludku a žaludečních vředech. Upravuje překyselení, bojuje proti bakteriím a virům a čistí od nežádoucích látek. Příznivý vliv má také na funkci štítné žlázy.

Plody jahodníku, stejně jako listy, sbíráme ideálně dopoledne po zaschnutí rosy a ihned konzumujeme. Můžeme je též zamrazit nebo usušit, i když při sušení z nich mnoho nezbude a obvykle je to velmi pracné.

Pozor by si však měli dát alergici

jelikož jahody patří mezi alergeny. Nejčastěji se alergie projevuje vyrážkou, ale může mít i závažnější projevy, jako puchýřky v ústech, na rtech, otoky krku nebo kopřivka.

Z jahodového listí si můžeme připravit například osvěžující letní ústní vodu.

Menší hrst čerstvých listů přelijeme asi 200 ml vroucí vody a necháme 15 minut zakryté louhovat. Poté scedíme a vychladíme. Odvar se pak používá pro výplachy dutiny ústní a regulaci zápachu z úst, pro svěžejší pocit a větší účinek můžeme přidat 50 l čistého listu (ideálně třeba vodky).

Odvar se dá i vylepšit přidáním 2 kávových lžiček čerstvých květů, sušených lístků nebo kořene dáme povařit na asi 10 minut v 0,5 l vody. Odvar se pak scedí a studený používá například na kloktání, jako obklad na rány (především ty mokvající a hnisající), při zápachu z úst nebo jako obklad na hemoroidy. Pokud si jej vaříte jako prostředek pro léčbu průjmu, pak vaříme pouze 1 minutu a vlažný odvar popíjíme 3x denně.

Pozor jen, pokud si otrháte všechny květy, nebudete pak už mít jahody, takže všeho s citem.

Přeji, ať v jahodách, ať už v těch lesních nebo těch „obyčejných“ zahradních, najdete své kouzlo.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
12. června 2024


Diskuze k článku „Jahodník obecný – lesní zázrak“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!