Inspirace přírodou (5. díl) – příroda sacharidy (téměř) nezná

autor: Stanislav Kunc
Vydejme se na procházku proti toku času evoluce člověka. A to až do časů kdy člověk nijak zásadně neměnil a „nevylepšoval“ svět kolem sebe. Tedy do přírody „pravé panenské“...


Rok 10.000 před naším letopočtem

Ocitáme se v roce 10.000 před naším letopočtem. První zvláštností která by nás mohla udivit je to, že defakto 99% toho co dnes běžně kupujeme (a poté konzumujeme) v obchodech v tomto čase vůbec neexistuje, člověk se dosud stravoval naprosto odlišně než dnes. Člověk má právě za sebou 2,5 milionu let evoluce během které nevložil do úst žádný výrobek z obilí či luštěnin. Tyto teprve trpělivě čekají na svůj zrod, na své vyšlechtění.. stejně tak čekalo na své zrození skoro veškeré současné ovoce a dokonce i velká část zelenin. Člověk (stejně jako veškerá ostatní fauna) nekonzumoval téměř žádné sacharidy (jen něco malinko z divokých bylin, pupenů, kořínků a ořechů) z toho prostého důvodu, že k nim neměl žádný přístup, sacharidy se za přirozených podmínek v přírodě téměř nevyskytují. Jeho život byl prost všech civilizačních nemocí. S příchodem zemědělství a tím i bohatě sacharidové stravy přicházejí i nemoci. A to infekční – sacharidy jsou potravou většiny parazitů, těm se proto při tomto stravování daří dobře.

Infekční pandemie - lidská specialita

Proto Homo sapiens jako jediný živočišný druh na této planetě má za sebou desítky infekčních pandemií, všechna ostatní fauna je v tomto ohledu úspěšnějším biologickým druhem než člověk. Samozřejmě stejně trpí veškerá zvířata odkázaná na lidské vykrmování (ať už v chovu či ve volné přírodě) jak jsme si ukázali v 1. dílu tohoto seriálu, též dostávají pro jejich druh naprosto nepřirozenou stravu, suroviny které jejich divoce žijící příbuzní nepozřou ani jednou za život... suroviny plné sacharidů...

Zajímavost – během pandemií umírali míň Židé (což vedlo k stihomamu, že tráví studně). Pandemie přicházely zejména na jaře, v době oslabeného imunitního systému po zimním období. A Židé na jaře slaví svátek jménem Pesach, kdy se zříkají nejen všeho pečiva, ale i mouky, těstovin, luštěnin i ostatních obilovin. Přílohy se nahrazují zeleninou a navíc se nepije alkohol z kvašeného obilí (pivo, whisky apod.), což výborně pročistí organismus...

Civilizační nemoci

Do lidských životů ale začínají vstupovat i nemoci neinfekční, tzv. civilizační (jak už z jejich názvu vysvítá, do té doby neznámých) – od zubního kazu přes cukrovku až po nejznámějšího „cukrožrouta“ - rakovinu. Tyto nemoci lze odepřením si sacharidů (všech či téměř všech) po delší čas (např.hladovkou) sice vyléčit – viz pacienti s rakovinou – zakladatel Cestovní kanceláře Zabloudil pan Rostislav Zabloudil .Ale návrat k vysokosacharidové stravě může po čase vést k recidivě...

Sacharidy = obezita

Za zmínku určitě stojí i to, že sacharidy jsou příčinou obezity, protože ta není zdaleka jen kosmetickým nedostatkem ale je s ní spojena celá řada omezení a onemocnění. Každý kdo sacharidy drasticky (drasticky z pohledu dnešní běžné reality, správněji řečeno „na úroveň danou naší evolucí“) omezí tak zhubne na svou přirozenou váhu.

Dá se s tím něco dělat ?

Vypadá to, že člověk ve své snaze měnit a „vylepšovat“přírodu si podřezal větev sám pod sebou... ale nic není ztraceno, návrat k přírodním zákonům je možný. Bohužel – vytvoření problému jménem sacharidy nebylo jediným „vynálezem zkázy“ vytvořeným člověkem ale o tom až zase příště …



autor:
datum vydání:
5. března 2015


Diskuze k článku „Inspirace přírodou (5. díl) – příroda sacharidy (téměř) nezná“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!