Heřmánek pravý – voňavý symbol léta

autor: Blanka Holzäpfelová
V červnu vykvétá a následně dozrává jedna z nejznámějších protizánětlivých bylinek, heřmánek pravý. Jelikož planě roste na mnoha loukách a polích, často se s ním setkáme při procházkách přírodou, a to právě koncem jara a v průběhu léta. Výjimkou však není ani komerční produkce, a proto někdy můžeme narazit na opravdu rozsáhlá heřmánková pole. V poslední době je však bohužel vytlačován jinými druhy a plodinami, a přitom se v něm skrývá hotový zázrak.


U dětí pozor

Snad každý se s heřmánkem setkal už v raném dětství. Heřmánek bývá bohužel častou přísadou dětských směsí a čajů pro kojence, pro které není příliš vhodným přípravkem, mnohé maminky také podávají heřmánkový čaj jako součást běžného pitného režimu, což není dobře. Heřmánek má silné detoxikační a vysušující účinky, a jeho dlouhodobá konzumace, zvlášť u velmi malých dětí může vést k poškození a vysušování sliznic, poškození střeva nebo dehydrataci organismu.

Při dlouhodobé konzumaci také klesají jeho analgetické účinky a po čase je třeba dávku zvyšovat pro dosažení stejného účinku, hrozí tedy také předávkování nebo neodhadnutí dávky.

To však neznamená, že by heřmánek vůbec pro děti nebyl. Po dosažení 18 měsíců věku, ideálně od dvou let je skvělým pomocníkem například při bolestech bříška, zoubků, hojení nejrůznějších poranění a problémů v dutině ústní (od aftů přes puchýřky, příznivý vliv má také proti kazivosti zoubků), hojení ran na kůži nebo opečování kůže např. přidáním heřmánku do pečujícího olejíčku po koupeli. Heřmánek má příjemné zklidňující účinky, a tak jej lze použít i při problémech se spánkem nebo jako uklidňující přípravek do koupele. U dětí také příznivě působí při nejrůznějších zánětech, rýmách, snižování horečky, nachlazení nebo při úlevě od křečí.

Vyhledávaný je i ve vlasové kosmetice

Je ideální bylinou pro světlé vlasy, které pomáhá zesvětlovat a projasňovat. Pomáhá chránit vlasy před poškozením sluncem nebo mrazem.

Heřmánek je skutečným zázrakem při nejrůznějších kožních potížích.

Mírní podrážděnou kůži, tlumí svědění a bolesti, příznivě působí na nejrůznější ekzémy, vyrážky, otevřené rány, popáleniny, omrzliny, akné, obzvlášť účinný je při zánětlivých onemocněních kůže, špatně se hojících a mokvajících ranách.

Obzvlášť šetrně pečuje o jemnou pokožku, proto je přidáván do kosmetických olejíčků pro ty nejmenší (i tady však platí všeho s mírou), bělí pihy, zjemňuje kůži, vyčistí suchou a citlivou pleť. Je vhodný především pro mastnou pleť, především tu se sklony k zánětům a akné.

Pokud již došlo k poškození pokožky, urychluje hojení, dezinfikuje rány a brání tvoření nevzhledných jizev. Výborný je též na ošetření pooperačních jizev či poporodních poranění, aplikujeme obvykle po odeznění akutní fáze hojení či po vyndání stehů, což je zhruba 5.-7.den po vzniku rány. Heřmánek také pomáhá při onemocnění genitálu a při hojení popraskaných bradavek. Pozor však, aby se přípravek nedostal dítěti do úst při kojení. Známá je též jeho aplikace na kůži při neštovicích, je však třeba jej aplikovat až po odeznění fáze praskajících puchýřků, tedy až ke konci onemocnění, pak pomáhá s redukcí jizev, dříve však může onemocnění naopak zhoršit.

Heřmánek je též požehnáním pro trávicí ústrojí.

Tlumí křeče, pomáhá při pálení žáhy a překyselení žaludku, léčí žaludeční vředy a povzbuzuje chuť k jídlu. Celkově dezinfikuje trávicí ústrojí, pomáhá též při léčbě nadýmání a průjmů.

Zubní lékařství jej také hojně doporučuje

zejména po zubních zákrocích, trhání zubů, na afty, otlačeniny, záněty či po operacích v dutině ústní. Pomáhá též při bolení v krku a chrání sliznice.

Nezastupitelnou roli má také při hojení potížích se zrakem.

Pomáhá na ječné zrno, reguluje nepříjemné pálení a slzení očí, pomáhá při potížích způsobených koukáním do obrazovky, podráždění mořskou vodou, sluncem nebo bakteriemi z vody. Pomáhá při nejrůznějších očních zánětech a zánětu spojivek. Vždy dbáme, aby odvar aplikovaný do oka byl sterilní, stejně tak jako všechno náčiní a aby neobsahoval kousky rostliny, jelikož by mohlo dojít k podráždění oka a zhoršení potíží, ne-li poškození zraku!

Ocení jej také lidé se záněty močových cest, lidé hledající prohřátí i ochlazení, pomůže při léčbě hemoroidů a uleví od nejrůznějších bolestí, počínaje bolestmi hlavy, přes klouby až svaly.

V neposlední řadě má skvělé uklidňující účinky.

Výborným pomocníkem je při vyčerpání, podrážděnosti, přetížení, stresu nebo neklidu. Pomáhá u křičících a zuřících dětí, podporuje dobrý spánek. Pomáhá s návratem do normálu při velkých stresových zážitcích (např. autonehoda, úmrtí v rodině), zmírňuje následky stresu.

Heřmánek snadno zaměníme s velmi podobnou rostlinou rmenem polním

(také rmen sličný, heřmánek nepravý nebo heřmánek římský) a rmenem barvířským. Heřmánek poznáme tak, že je uvnitř květního lůžka dutý, méně zapáchá než rmen, a má trochu odlišnější stavbu lístků.

Z heřmánku sbíráme především jeho bílé květenství

a to tak, že květy necháme plně rozkvetlé asi 3-4 dnů a následně květ uštípneme (stopka by neměla být delší než 2 cm, uštípneme obvykle nehtem nebo malými nůžkami). Pokud květ sbíráme dříve, obvykle se při sušení rozpadnou a neudrží tvar, vyplatí se tedy počkat. Následně květy sušíme ve stínu při teplotě max. 40oC. Květy při sušení neobracíme ani nepřehrabujeme, rozpadly by se a přišly by o většinu užitečných látek.

Heřmánek užíváme krátkodobě a v malém množství.

Při užití větší dávky hrozí nevolnost, nutkání na zvracení až dávení a skutečné zvracení. Pokud heřmánek užíváme dlouhodobě, hrozí vysušení a poškození sliznic, zduření nosních sliznic a opakované zvracení. Pro jeho silné antibiotické účinky po čase vymírají i ty „hodné“ bakterie ve střevním mikrobiomu a může tak dojít k jeho narušení. Heřmánek tedy užíváme max. 14 dnů, poté dáme na čas pauzu a můžeme opakovat. Doufám, že i vy v heřmánku najdete svůj poklad.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

FREJ, David a Jiří KUCHAŘ, 2016. Zdravé střevo: komplexní prevence a terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění. Praha: Eminent. 456 stran. ISBN 978-80-7281-510-4.

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustrovala Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
19. června 2024


Diskuze k článku „Heřmánek pravý – voňavý symbol léta“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!