Čtyři tipy na zajímavé čtení o houbách

autor: Lenka Kadlíková
Houbařská sezóna vrcholí. Možná jste i vy zatoužili dozvědět se něco nového o fascinujícím světě hub. Možná chcete s houbami seznámit vaše děti. Možná chcete začít houbařit. Možná potřebujete opravdu obsáhlý atlas hub, kde nebudou jen základní druhy. Tipy jsou určeny právě vám.


Zhoubné houby

Tohle dílo Radomíra Stocha, který pracuje v biologickém ústavu AV ČR, určitě nesmí chybět v knihovničce předškoláka, či menšího školáka, žádné houbařské rodiny. Autor prostřednictvím krátkých příběhů dětí, které tráví své prázdniny u dědy a babičky, přibližuje svět jedlých i nebezpečných hub a ochrany přírody. Láká tak děti nejen do lesa na houby, ale obecně k poznávání přírody a její ochrany. Nádherné ilustrace jsou prací Evy Chupíkové.

Nejčastější otázky o houbách

Letošní podzimní novinka v knihkupectvích. Je určena začínajícím houbařům. Mykologové tu odpovídají na nejčastější otázky houbařů, se kterými se setkávají. Kniha člověka provede základním dělením hub, informuje o tom jak je správně sbírat a skladovat. Najdete zde i pěkně udělaný atlas nejzákladnějších druhů, včetně relativně obsáhlých informací jak je poznat a nepoplést s jinými druhy. Jedná se o knihu, která dá člověku ty nejzákladnější informace o houbaření, které pak může dále rozvíjet. Co mi tam chybí, je informace o prodeji či darování hub. Není to totiž tak jednoduché jak se zdá.

Přehled hub střední Evropy

Je asi nejobsáhlejší český atlas hub , který je aktuálně k dostání v knihkupectvích. Na začátku podrobně seznamuje s houbami jako takovými. Následuje velmi obsáhlý atlas se stručnými a jasnými popisky jednotlivých skupin i konkrétních druhů. S orientací v knize velmi pomůže přiložená záložka, která obsahuje seznam zkratek používaných v knize. Není tedy nutné nikde listovat a hledat co jaká zkratka či symbol znamená. Autoři se v knize zmiňují o 2000cích druzích. Z toho jich je více než 1200 vyobrazeno. Ilustrace opravdu názorně ukazují zásadní rozdíly mezi jednotlivými druhy. Na to chodit s touto bichlí po lese je příliš těžká, nicméně určitě ji uvítá každý, kdo se chce naučit mnohem víc než jen základní druhy hub. Knihu vydalo nakladatelství Akademia.

Propletený život

Tahle kniha biologa, který svůj pracovní život zasvětil houbám, vás opravdu vtáhne do lesa. Nečekejte v ní atlas plodnic hub. Tahle kniha vás vtáhne do spletité sítě podhoubí. Donutí Vás zamyslet se nad životem, který nevidíme. Nad komunikací mezi houbami a dalšími organismy. Knihu ocení člověk, který chce o houbách vědět víc než jen to jak se nesplést a nepřinést si domů druh, který do smaženice, omáčky či polévky opravdu nepatří.


témata článku:
autor:
datum vydání:
21. září 2023


Diskuze k článku „Čtyři tipy na zajímavé čtení o houbách“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!