Cibule u masa nesmí chybět, nejen kvůli chuti

autor: Blanka Holzäpfelová
Cibuli zná každá kuchařka, a znali ji dobře už i naši předkové. Používá se téměř od pravěku, kdy samozřejmě ještě nebyly přesně známé její mnohonásobné léčebné účinky, ale lidé zkrátka věděli, že je velkým pomocníkem. Kuchyňskou stránku dnes vynecháme a podíváme se blížeji na její léčebné účinky.

Cibule obsahuje mnoho prospěšných látek, především ty s antibakteriální a protivirovým působením. Působí však velmi dobře také proti plísním a její účinky se oceňují také při léčbě trichomoniázy.

Dýchací cesty

Nezastupitelným pomocníkem je při onemocnění dýchacích cest, a to všeho druhu. Pomáhá při angíně, chrapotu, rýmě, kašli, nachlazení i chřipce. Především sirup z cibule je skvělým pomocníkem proti kašli, zahlenění a chrapotu. Cibulový sirup vyrábíme raději s pomocí medu než cukru, jelikož cukr může mít na stav zahlenění negativní vliv, zatímco med naopak prospěšné účinky cibule ještě zesílí. Cibule je také vhodná při zánětu dutin, zánětu plic a celkově chorob, u nichž je žádoucí podpořit vykašlávání. Celkově na dýchací cesty působí antibakteriální a chrání sliznice před poškozením.

Cibule oceníme i při kožních potížích.

Ulevuje od bradavic, štípanců, pokousání hmyzem, zanícené rány a drobné popáleniny. Výborným pomocníkem je také při léčbě akné a kožních zánětech. Pomáhá také při léčbě špatně se hojících ran. Šťáva z cibule mírní vypadávání, předčasné šedivění a řídnutí vlasů, podporuje také jejich růst. Zlepšuje stav pokožky na hlavě, snižuje výskyt lupů a podporuje prokrvení vlasové pokožky. Celkově cibule podporuje produkci kolagenu.

Nejen proto, že je cibule hojně využívána v kuchyni

, je známá také pro své příznivé účinky na trávení. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu. Proto je nezastupitelným pomocníkem především při trávení masa a tučných potravin, kde především pomáhá s jejich strávením, ale také eliminuje negativní účinky jídel s vysokým obsahem tuku. Harmonizuje také činnost střev a pomáhá při zácpě. Ulevuje také při zánětech trávicího ústrojí. Podporuje také činnost žlučníku a stimuluje tvorbu žluče, stejně tak podporuje její vyprazdňování. Podporuje také tvorbu slinivkových enzymů. Snižuje také hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL, tedy toho „dobrého“ cholesterolu. Celkově urychluje metabolismus a snižuje hladinu tuku v krvi. Má silné protirakovinné účinky, a nejvíce právě v oblasti trávicího ústrojí. Zde má výborné výsledky v prevenci rakoviny žaludku, tlustého střeva, a mimo trávicí ústrojí také prostaty.

I v případě prevence kardiologických onemocnění

nebo jejich léčbě nám cibule pomůže. Snižuje totiž riziko trombóz a celkově čistí krev. Brání arterioskleróze, posiluje cévy a celkově zlepšuje prokrvení těla. Snižuje srážlivost krve, stejně tak krevní tlak. Funguje výborně jako prevence onemocnění koronárních cév a mrtvice, ulevuje namáhanému srdci a brání infarktům. Je také výborným pomocníkem při léčbě hemoroidů. Mimo všechny tyto významné účinky se cibule také podílí na prevenci a léčbě zubního kazu. Zlepšuje depresivní stavy, náladu a spánek. Snižuje hladinu krevního cukru a proto je vítaným pomocníkem při léčbě diabetu. Chrání kosti před řídnutím a pomáhá při léčbě osteoporózy. Uvolňuje křeče a tiší bolesti, a to jak při použití vnitřním, tak zevním. Ocení ji také ženy s bolestivou menstruací, jelikož celkově harmonizuje nejrůznější ženské problémy a tiší menstruační křeče. Ani ledviny nezůstávají pozadu. Cibule je močopudná a pomáhá odvodňovat organismus. Celkově působí dobře na ledviny a pomáhá v boji proti infekcím močového ústrojí. Je vhodná také při zánětu středouší. A v neposlední řadě snad netřeba vůbec zmiňovat, že má blahodárné účinky na náš imunitní systém, který posiluje a pomáhá při léčbě nejrůznějších zánětlivých stavů.

Cibule má však také svá ale.

Existuje jí více druhů, a proto musíme volit tu nejvhodnější. Správná cibule by měla mít suchou slupku, která se snadno loupe a v ruce praská, neměla by být plesnivá, nahnilá ani změklá, případně už vůbec ne zapáchající. Zdravá cibule uvnitř by pak měla být kompaktní, tvrdá, pevná a těžká, což svědčí o její čerstvosti, měla by být rovněž bez vad a skvrnek, případně plísně. Cibuli neskladujeme v lednici, snadno tam hnije. Nesvědčí jí však ani pokojová teplota. Ideální je uskladnění při asi 10-15oC, v suchu a temnu. Nejúčinnější je cibule v syrovém stavu, ovšem nutno uznat, že ne pro každého je taková konzumace příjemná, a také vhodná. Proto se často cibule přidává do šťáv nebo jídel, kde se částečně eliminuje její palčivá chuť, stejně tak charakteristický zápach. Nutno však podotknout, že tepelnou úpravou se velká část cenných látek vytrácí. Možnou variantou je pouze spaření cibule, které odstraní část palčivosti a charakteristický zápach, a zároveň dokáže zachovat alespoň část potřebných nutričních látek. Známý je pak například také cibulový sirup, cibulový med, také čaj (i když na jeho chuť je třeba si zvyknout, a také cibulová šťáva. S tou manipulujeme opatrně a vždy ředíme, jelikož dokáže být opravdu silná a mohlo by dojít k nežádoucímu popálení sliznice. Účinek cibule zvyšuje současně užitá bazalka, oregano, mateřídouška, tymián nebo rýmovník.

Cibuli nesmí užívat lidé

s aktivním peptickým vředem. Lidé s citlivým žaludkem rovněž mohou po konzumaci cibule pociťovat nepříjemné pálení, pocit těžkosti, nevolnost až zvracení, proto je třeba postupovat vždy individuálně. Cibule rovněž může vyvolat alergickou reakci – ta se nejčastěji projevuje bolestí hlavy a vyrážkou. Také lidé užívající léky na ředění krve se musí konzumaci cibule vyvarovat. Ať už cibuli máte rádi nebo ne, věřím, že vám článek přinesl potřebné informace o ní.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2025. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
DNES


Diskuze k článku „Cibule u masa nesmí chybět, nejen kvůli chuti“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!