Chystáte se do Jeseníků, Dolní Moravu nebo Rychleb? Mrkněte na aktuální vytíženost on-line

autor: Lenka Kadlíková
Sdružení cestovního ruchu Jeseníky připravilo velmi zajímavou novinku pro turisty, kteří si chtějí užít nejvytíženější místa v Jeseníkách či Dolní Moravě a přitom se nepřetlačovat s davy dalších lidí.

Chcete si výlet užít a nepřetlačovat se s dalšími lidmi, v klidu posedět, kochat se, dát si občerstvení? Přesně Vám jsou určeny tyhle řádky. Sdružení cestovního Ruchu Jeseníky zpřístupnilo data ze sčítačů, které jsou umístěny na 12ti oblíbených místech v Jeseníkách, Dolní Moravě a Rychlebech, i pro návštěvníky. Můžete si tak naplánovat výlet tak, aby jste na místě nebyli v nejvytíženější dny a hodiny.

Například na Pradědu to ukazuje průměrnou sobotní návštěvnost 450 lidí, Dolní Morava 600 lidí, Mechová jezírka 750 lidí. Nejvytíženější jsou Rešovské vodopády. Tam to ukazuje na sobotu něco málo pod 900 lidí. Všude je, logicky, nejvíc narváno v sobotu. V Račím údolí je to ale čtvrtek. Na některých místech data chybí. Většina míst ukazuje data od začátku tohoto měsíce.

No a teď si představte Sněžku

, kde se za den na vrcholu objeví i 10 000 turistů. Jen pro srovnání s nejvytíženějším místem v Krkonoších. I tam jsou sčítače, ale data nejsou takto veřejně dostupná on-line.

„Hlavním cílem tohodle projektu je zvýšit úroveň udržitelného cestovního ruchu.

Nástrojem k tomu je zjistit, jak se lidé v Jeseníkách pohybují a získat pomocí monitoringu cenná analytická data a zároveň snížit negativní dopady hromadného turismu v Jeseníkách, Rychlebech a na Králickém sněžníku,“ říká k tomu ředitel sdružení Tomáš Rak.

„Jedná se o dvanáct pilotních míst, kde formou online sčítačů evidujeme návštěvníky. Data online přenášíme na web, turisté si tak mohou naplánovat návštěvu na konkrétní čas a den. Sledovaná místa jsou rozprostřena do tří krajů, jedná se například o Praděd, Paprsek, Dlouhé stráně nebo Šerák,“ upřesnil Rak. Od projektu si slibuje, že tak budou moci lidé objevit méně známá místa třeba v Rychlebských horách.

V jakých místech se sčítá?

- Rejvíz
- Rychlebské stezky
- Skřítek
- Praděd
- Švýcárna
- Paprsek
- Dlouhé stráně
- Tančírna Bernartice
- Šerák
- Česká Ves – Čertovy kameny
- Dolní Morava
- Rešovské vodopády

Kde na to můžu mrknout?

Najdete to na online.jeseniky.cz Po kliknutí na konkrétní lokalitu se Vám rozbalí okno se základním popiskem, fotkou mapou z Mapy.cz a samozřejmě s aktuální vytížeností, kde můžete volit hodiny, dny i měsíce. Zatím tam dat není moc, ale postupně se samozřejmě budou hromadit a budou mít větší vypovídající hodnotu. Nejen pro nás turisty, ale i pro ty, kdo v těchto lokalitách řeší turistický ruch.

Součástí nabídky je umístění mobiliářů k turistickým letním a zimním trasám (6 malých a 4 velké mapy), které stojí u cest směrem na Praděd.

Tento projekt zaměřený na sčítání turistů připravilo Sdružení cestovního ruchu Jeseníky společně s Olomouckým, Moravskoslezským a Pardubickým krajem a ministerstvem pro místní rozvoj.

Vytíženost některých lokalit obecně ukazuje i Google. Po zadání konkrétního hesla.



autor:
datum vydání:
29. července 2024


Diskuze k článku „Chystáte se do Jeseníků, Dolní Moravu nebo Rychleb? Mrkněte na aktuální vytíženost on-line“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!