Chceme radši jablko s chemií nebo s červem?
Samozřejmě, třeba mléčné výrobky v kvalitě bio mají opodstatnění a nejsou o moc dražší než konvenční potraviny. Je to o způsobu chovu kraviček i zacházení s mlékem. Spousta lidí si těch pár korun ráda připlatí. Podobně u zeleniny, česká zelenina v bio kvalitě má svoji logiku.
Nebo maso – zemědělci pyšnící se značkou bio se zvířaty zacházejí šetrněji a na kvalitě masa je to znát. Trochu složitější je otázka, jak je to s vejci – existuje několik studií, která tvrdí, že biovejce jsou kvalitnější a několik studií, která tvrdí, že jsou kvalitnější ty obyčejná vajíčka. A vyšlo i pár článků o tom, že je to vlastně všechno stejné – podobné jako vejce vejci. A pak se v tom má člověk vyznat!
Něco jiného ale jsou bio banány nebo bio citróny. Uznejte, je opravdu ekologicky šetrné ovoce, které se k nám dováží přes půl světa? Asi těžko.
A co třeba takový biomed? Že by včelař choval včely v končinách, kam se chemie nikdy nedostala nebo jim vysvětlil, že některé rostliny jsou práškované a od těch ať se drží dál? Možná. Alespoň existuje alternativa k „směsi medů evropského i neevropského původu“, nebo jak se to píše na medy z Číny. Zde bych s dovolením volil „zlatou střední cestu“, tedy med od souseda včelaře.
Hlavní překážkou pro zákazníky u biopotravin je cena, která je dvakrát vyšší. Je alarmující, že největší rozdíl mezi konvenčními potravinami a těmi v bio kvalitě je u cukrovinek, čokolád a podobného sortimentu. Znamená to jediné – sušenky a jim podobné zboží za pár korun nevidělo kvalitní suroviny ani z rychlíku. Ale Češi vidí nízkou cenu a už to hází do košíku, složení neřeší.
A že je dražší i zelenina? To dá rozum. Zemědělci sice ušetří za chemii, ale selským rozumem se dá přijít na to, že kdyby používání chemie bylo prodělečné, nikdo by jí nepoužíval. Bio zemědělství dokazuje, že se dá pěstovat i bez ní.
Bez chemie je ovoce a zelenina menší, roste delší dobu, nemá tak krásnou barvu a zkrátka se nebude tak dobře prodávat. Je jen na nás, jestli dáme přednost krásně červenému jablku plnému chemie, nebo jablku – pravda – trochu nevýrazné barvy a třeba i s červem.
autor:
Diskuze k článku „Chceme radši jablko s chemií nebo s červem?“
Další články na podobné téma | ||
---|---|---|
Není svíčka jako svíčka | Zázvor pravý – asijské zlato, které může i škodit, pozor v těhotenství | Skořice – kůra nejen do štrúdlu |
zobrazit více článků... |