„Česká potravina“ bude skutečně česká

autor: Ministerstvo zemědělství
Podmínky pro to, kdy smí výrobce označit potravinu za opravdu českou, přesně stanoví novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou dnes schválila vláda.

Ministerstvo zemědělství v zákoně navrhlo i další změny, které zejména zlepší informovanost spotřebitelů. Novela také přejímá evropskou legislativu do české.

„V zákoně o potravinách jsme měnili paragrafy tam, kde bylo dosavadní znění pro veřejnost nepřesné a nedávalo jí tolik informací, které o potravinách chtěla mít. To jsme změnili, takže jsme například sjednotili způsob informování o původu nebalených potravin v případech, kdy to je to povinné. Tento údaj spotřebitel najde vždy těsně u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového nebo drůbežího masa,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nápis „česká potravina“, „vyrobeno v České republice“, českou vlajku, mapu České republiky a podobná loga a texty odkazující na český původ výrobku už budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní jasně dané podmínky. U jednosložkových potravin, jako je mléko, maso nebo zelenina, budou muset být suroviny ze 100 % z České republiky. U vícesložkových, například salámu, budou suroviny nejméně ze 75 % českého původu.

Ministerstvo zemědělství také zákonem umožnilo, aby výrobci a prodejci mohli charitativním a humanitárním organizacím zdarma dávat jídlo, které není zcela v souladu s potravinovým právem, přesto je stále bezpečné.

„Jsou to například potraviny, které mají deformovaný obal, nebo u kterých prošla doba trvanlivosti, ale nejsou zkažené nebo jinak nevhodné pro lidskou spotřebu. Charitativní organizace budou moci dál distribuovat bezplatně jídlo potřebným lidem,“ uvedl Marian Jurečka.

Sobota, 2. leden 2016



autor:
datum vydání:
4. ledna 2016


Diskuze k článku „„Česká potravina“ bude skutečně česká“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!