Červená řepa – omlazující zázrak

autor: Blanka Holzäpfelová
Všichni si jistě pamatujeme červenou řepu ze školních jídelen nebo zavařenou od babiček, kdy byla kolikrát až „nezbytnou“ pochoutkou podobně jako rybí olej. Mnohým z nás se díky tomu podařilo si ji znechutit, a na její konzumaci jsme v dospělosti zanevřeli. Červená řepa je však hotový zázrak, a tak je výhodné, pokud se nám jí podaří přijít znova na chuť, třeba i jen v podobě šťávy.


Zamezuje překyselení

Červená řepa má silné detoxikační a antioxidační účinky. Dokáže čistit organismus od těžkých kovů a radioaktivních látek, a díky tomu je vyhledávaným pomocníkem při jarních i jiných očistách, případně při různých onemocněních. Brání celkovému překyselení organismu, v těle má žádoucí zásadotvorný účinek, který se velmi hodí při současném životním stylu, nahrávajícímu spíše překyselení organismu. Odplavuje také přebytečnou kyselinu močovou, a je proto žádoucí při nadměrné konzumaci masa, dně a revmatismu.

Vzpruha pro játra

Řepa má silné regenerační účinky, především na játra. Proto je žádoucí při užívání léků, chemoterapiích, radioterapiích, alkoholismu, cirhóze nebo žloutence. To vše játra velmi zatěžuje a červená řepa pomáhá jejich regeneraci a snižuje míru jejich zatížení.

Pro ženy se silnou menstruací

Ženám zase pomáhá „doplnit“ krev při menstruačním krvácení, zvláště tom silném. Celkově krev čistí, dodá do organismu cenné železo a podpoří tak tvorbu červených krvinek. Posiluje srdce a cévy, pomáhá při anémii. Je tak vítaným pomocníkem při veškerých krevních chorobách, jelikož stimuluje tvorbu žádoucích krevních buněk. I při cévních onemocněních je vyhledávanou pomocí, jelikož zvyšuje pružnost a pevnost cév, a brání například tvorbě hemoroidů, ateroskleróze nebo praskání žilek.

Leukémie

Účinek obnovy krvetvorby můžeme využít i jako podpůrnou terapii při léčení leukémie. Onkologičtí pacienti jistě ocení její schopnost bránit mutacím , stejně jako schopnost zabránit dalšímu rozvoji nádorového onemocnění a potlačovat nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie. Známé jsou například Breussovy šťávy, kde k červené řepě je přidána ještě šťáva z mrkve, celeru a brambor, a je tak známá pro své silné detoxikační účinky. Vždy však konzultujte alternativní léčbu s lékařem, aby byla vhodně nastavená vzhledem k probíhající léčbě.

Méně cholesterolu a tuku

Vítaným pomocníkem je i pro trávicí soustavu. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a pomáhá odbourávat tuky, je tak vítaným pomocníkem při hubnutí. Během hubnutí užíváme řepu pouze v poledne nebo dopoledne, aby měl organismus čas na zklidnění. Podporuje tvorbu trávicích šťáv ve střevech i žaludku, a zvyšuje peristaltiku. I proto bychom její užívání měli oddělit od jídla, neboť vypití šťávy z červené řepy těsně po jídle by mohlo mít nežádoucí projímavé účinky (pakliže neléčíme přímo zácpu nebo o její projímavý účinek nestojíme).

Omlazující a regenerační účinek má řepa pro pokožku,

což dámy jistě uvítají. Podporuje totiž obnovu stárnoucích buněk, revitalizuje pokožku, podporuje zdravé oči, prospívá vlasům a podporuje růst a kvalitu nehtů. Příznivý účinek má též při léčbě ekzémů, lupénky, akné a jiných kožních onemocněních, kdy urychluje návrat ke zdravé pokožce. Podporuje kvalitu a pevnost všech vazivových tkáních a kostí, a tak je žádoucí například při osteoporóze.

Málokdo ví, že pomáhá tak při kašli a podporuje imunitní systém.

Léčivé účinky byly objeveny i při léčbě boreliózy, klíšťové encefalitidy a maláriích. Zjevně na to bude mít vliv její zásadotvorný účinek, neboť viry a patogeny se často drží v okyseleném prostředí. Další výzkumy však teprve probíhají.

Ani těhotné a kojící ženy se nemusejí červené řepě vyhýbat, ba právě naopak.

Pozor by si měly dát pouze na již zmiňovaný projímavý účinek, který by mohl současně podráždit i dělohu ke stahům, ale při správném užívání je řepa pro těhotné bezpečná. Podporuje správný růst a vývoj plodu, a stejně tak je tomu u větších dětí (pouze u kojenců je vhodné podávat pouze mateřské mléko nebo jinou kojeneckou výživu). Podporuje činnost mozku a nervů, pomáhá zdravé funkci ledvin a močového systému. Jelikož červené barvivo v řepě obsažené se vylučuje do moči i stolice, je třeba se po konzumaci nevyděsit, pokud vyloučené materiál bude červeně zbarvený. Patnáct procent populace pak není schopno červené barvivo rozložit vůbec a výsledkem je silně růžová moč. Pakliže by červené zbarvení přetrvávalo i mimo konzumaci řepy, je již žádoucí navštívit lékaře.

Pokud na konzumaci červené řepy nejste zvyklí, doporučuji začít malými dávkami

a sledovat její účinek přímo na vás. Silnější detox a konzumace vyšších dávek může způsobit bolest hlavy, svědění kůže, rýmu nebo pálení žáhy. Obvykle do začátku by mělo stačit 200 ml denně, tedy asi jeden hrníček, postupně lze dávku navyšovat. Zpočátku nemá příjemnou chuť, proto bývá často přidávána třeba do jablečného džusu, s mrkví nebo celerovou šťávou, které usnadní její požívání.

Nejvíce účinných látek má pak šťáva (ideálně čerstvě vylisovaná) nebo čerstvě utržená řepa. Ostatní vakuované nebo jinak zpracované výrobky, zvlášť ty, které již prošly tepelným procesem nebo přidáním jiných látek (například cukr), už mají obsah léčivých látek nižší.

Z řepy se sbírají mladé listy, kořen nebo nať

Listy lze zpracovat jako špenát, mohou se jíst i syrové. Častá bývá záměna s mladým mangoldem, v pozdějším stadiu už obě rostliny lze snadno rozlišit (řepa zůstává v červené barvě, zatímco mangold bývá pestřeji zbarvený). Řepu lze zaměnit také s jinými druhy řep, především s bílou řepou, která bývá často používaná jako krmná pro dobytek.

Pokud si chceme řepu uchovat přes zimu, je dobré nechat projít vylisovanou šťávu mléčným kvašením (spoustu návodů najdete na internetu) nebo si uschovat bulvičky ve vlhkém písku při teplotě asi 2oC například ve sklepě, podobně jako se skladují třeba mrkve. Pokud si chcete pěstovat řepu vlastní, pak mějte na paměti, že prvním rokem tvoří bulvy a ve druhém už pouze kvete a tvoří semena.

Věřím, že i vy v řepě najdete malý/velký červený zázrak.

Zdroj

e:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
10. července 2024


Diskuze k článku „Červená řepa – omlazující zázrak“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!