Bylinní pomocníci při potížích se srdcem

autor: Blanka Holzäpfelová
Naše srdce je životně důležitý orgán – bez něj to zkrátka nejde. Proto bychom se o něj měli náležitě starat, ale sami víme, že tomu tak mnohdy není. Když se pak objeví potíže se srdcem, člověk se snadno vyleká. Naštěstí, existuje spousta bylinek, které nám od potíží se srdcem mohou ulevit.


Bez lékaře ani ránu

Na tomto místě je třeba zmínit, že je vždy třeba důsledně konzultovat užívání bylin s lékařem, ideálně přímo s kardiologem, a vždy i dát pozor, pokud již bereme nějaké léky. Mnohé bylinky totiž mohou účinek kardiologických léků rušit nebo naopak násobit. Proto je v tomto případě třeba zvláštní opatrnosti. Také, pokud vaše potíže vznikly náhle, jsou neočekávaného rozsahu, konstantně se zhoršují nebo jsou pochybného charakteru, vždy vyhledejte pomoc lékaře!

Snad nejznámější kardiologickou bylinkou je hloh.

Příznivě působí při všech kardiologických onemocněních. Významnou pomocí je při arytmiích, srdečních neurózách, bušení srdce (palpitace), píchání a bolestech u srdce (chronického charakteru), pomáhá též rozšiřovat věnčité tepny zásobující krví srdeční sval.

Posiluje srdce po prodělaném infekčním onemocnění, stabilizuje srdeční činnost. Pomáhá též při návalech horka a kolísavém krevním tlaku. Jeho nevýhodou však je, že účinek nastupuje až po delším užívání, tj. po několika týdnech až měsících. Je třeba jej užívat denně bez přerušení, léčivé účinky jsou pak dlouhodobého charakteru. Pozor, pokud užíváte digitalisové preparáty – silně zesiluje jejich účinek. Nejvhodnější formou užití hlohu je tinktura z pupenů.

Další srdeční bylinou, jak už jeho jméno napovídá, je srdečník obecný.

Je výborný hlavně při úzkostech a neurózách, ale pomáhá stejně jako hloh při všech potížích se srdcem. Výbornou volbou je při potřebě zklidnění bušení srdce, pomáhá též při srdečních onemocněních způsobených vysokým tlakem nebo poruchami štítné žlázy. Příznivě působí při poruchách funkce srdečního svalu, slabosti, zánětech srdečního svalu, podpůrnou volbou může být i při některých srdečních vadách. Pomáhá při ischemické chorobě srdeční, tiší bolesti. Zvětšuje diastolu (tj. schopnost srdce roztáhnout se a nasát krev po předchozím tepnutí) a snižuje tepovou frekvenci. Podporuje prokrvení srdečního svalu a celkově uklidňuje, je tak výborným pomocníkem například při úzkosti.

Srdečník však užíváme v malém množství a pouze krátkodobě. Vždy ve směsích, při samostatném užívání je mírně jedovatý! Pozor také na záměnu se srdečníkem sibiřským, ten se užívá spíše pro podporu plodnosti. Nesmí se kombinovat se všemi léky na srdce, nehodí se také pro osoby s nízkým tlakem, poruchami srážlivosti krve (ředí krev), ani pro ženy se silnou menstruací. Pokud ho vyhledáváme vyloženě pro jeho uklidňující účinek, je vhodný pro osoby, které nesnáší kozlík.

Málokdo ví, že velkým pomocníkem pro srdce je tradiční vánoční jmelí bílé.

Pozor, užíváme pouze listy, zbytek rostliny je silně jedovatý! Samozřejmě užíváme jmelí čisté, nikoliv postříbřené nebo jinak dekorované. Jmelí má výborný antisklerotický účinek na cévy, pomáhá při vápnění a kornatění tepen. Zpomaluje puls a zklidňuje srdeční činnost. Zmírňuje bušení srdce a příznivě působí při poruchách rytmu. Pozor, jmelí bílé se nesmí zahřívat – účinné látky se při vaření rozkládají. Ideální formou užití je tinktura nebo studený macarát. Nejkvalitnější by mělo být jmelí hlohové, borové a jabloňové. Dávkujeme opatrně, je velmi silné, účinek nastupuje delší dobu a je velmi pomalý, proto je třeba vytrvat.

Z exotických bylin je skvělou kardiologickou bylinkou například jinan dvoulaločný. Dokáže celkově zlepšit prokrvení těla a příznivě působí na všechny kardiovaskulární choroby. Pomáhá rozšiřovat cévy, a ředí krev, je tak prevencí infarktu myokardu. Podporuje prokrvení dolních končetin a ulevuje od pocitu těžkých, oteklých nebo studených nohou, které nás mohou provázet například při chronickém srdečním selhání. Z exotických rostlin je skvělou volbou i kajenský pepř, nebo-li chilli papričky. Podporují totiž cirkulaci krve a srdeční činnost, působí proti tvorbě krevních sraženin a snižují riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Nesmíme opomenout ani náš známý český česnek.

Ten výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženiny, stimuluje krevní oběh, zlepšuje prokrvení tkání a rozšiřuje cévy, čímž zároveň pomáhá snižovat krevní tlak a díky tomu všemu působí blahodárně i na naše srdce. Snižuje riziko infarktu, při již vzniklých srdečních potížích mírní jejich dopad, zabezpečuje pevnost a pružnost všech chlopní a záklopek v srdci i v cévách. Zvyšuje hladinu oxidu dusnatého, čímž pomáhá k rozšiřování cév. Česnek však nesmí užívat lidé s poruchami ledvin, jater, žlučníku nebo zažívání, takže buďte opatrní. Pozor také, pokud cílem je snížení krevního tlaku, pak je obvykle nutná dlouhodobější konzumace, alespoň čtyři týdny, než se účinek dostaví. Zároveň buďte opatrní, pokud nejste na užívání česneku zvyklí, jelikož při nasazení vysokých dávek u neadaptovaného organismu může způsobit masivní odlupování usazených tukových plátů v cévách a tím paradoxně přispět k embolii, infarktu nebo mrtvici. Raději tedy pomalu a po malých dávkách.

V neposlední řadě jsou velkými pomocníky například petržel zahradní (přispívá k rychlejšímu okysličování krve), rozmarýn lékařský (pozor, zvyšuje krevní tlak), celer a šťáva z něj (pozor na současnou přítomnost poruch ledvin), libeček lékařský (pozor, neužívat však, pokud jsou současně přítomny otoky z nedostatečné funkce srdce nebo ledvin), cibule kuchyňská (působí především jako prevence potíží koronárních cév, ulevuje namáhanému srdci a brání infarktům), bříza bělokorá (pomáhá odvodňovat), jablka (pomáhají odvodňovat a stabilizovat krevní oběh) nebo kopřiva dvoudomá (pomáhá především na zúžení cév nebo chudokrevnosti, ředí krev). Pomocníků je mnoho, takže věřím, že i vy pro své srdce najdete to pravé.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2024. [online]. SÚKL © 2010



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
7. srpna 2024


Diskuze k článku „Bylinní pomocníci při potížích se srdcem“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!