Bylinky prospěšné pro náš zrak

autor: Blanka Holzäpfelová
Ne nadarmo je zrak označován jako náš nejdůležitější smysl, i když i ostatní smysly pro nás mají nezastupitelnou úlohu. Většinu vjemů však hodnotíme právě našima očima a v době techniky je náš zrak neúměrně zatěžován. Jak tedy o oči pečovat pomocí bylinek, aby nám vydržel dlouho kvalitní?

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou oči součástí energie jater. Pokud tedy máme jakýkoliv problém s očima, je žádoucí podívat se i na naše játra (nikoliv pouze jako orgán, ale především z energetického hlediska) a posílit jejich energii. Jak na to, se dozvíte v předchozím článku věnovanému právě játrům a žlučníku. Očím obecně prospívá strava bohatá na vitamin A, C a E, dále zinek, hořčík, beta karoten (provitamin A), selen a lutein.

Většinu těchto látek najdeme především ve žluté nebo oranžové zelenině a ovoci

Všichni jsme jistě ve škole slyšeli, že mrkev je dobrá pro oči, a je to pravda. Pokud se podíváte pozorně, mrkev dokonce na průřezu vypadá jako lidské oko! Příroda nám tak napovídá všemi možnými způsoby. Kromě mrkve je pak očím prospěšný například celer, kukuřice, dýně, paprika (především ta žlutá a oranžová), brambory, batáty, citrusy, meruňky a pupalka. Žluté barvy je všude až až. Abychom však nezůstali jen u té žluté, očím též prospívá konzumace červené řepy, špenátu, pórku, salátu, rajčat, brokolice, zelí, příznivě působí také bobuloviny jako borůvky, rybíz, jeřabiny, z exotických druhů zase například kiwi. Prospěšné jsou též oleje z brutnáku, konopí a lnu.

Přímo z bylinek pak velice příznivě na nejrůznější oční onemocnění působí

světlík lékařský (skvělý je především na záněty a bolavé oči), heřmánek, měsíček, řepík, vlaštovičníková tinktura (o případném vnitřním užívání se poraďte s odborníkem), dále olej z dýňových semínek, maliník, jitrocel, fenykl, čaj z listů borůvky a bezu černého, ostropestřec, trnky, dřín, aronie, naklíčená vojtěška, veškerá listová zelenina a kapusta. Povšimněme si, že ani mezi bylinkami není nouze o oranžovou barvu.

Naopak žádoucí je zřeknout se konzumace červeného masa, jelikož podle nejnovějších studií zvyšuje riziko oslepnutí ve stáří až o 50 %!

Pokud je nutné aplikovat do oka odvar nebo oko něčím propláchnout, je nutné mít na paměti, že roztok musí být vždy sterilní!

Jinak hrozí vážné poškození oka a to opravdu nechcete. Roztok je nutné vařit minimálně 10 minut, stejně tak veškeré nástroje, kterými do oka zasahujeme (nezbytnou součástí je samozřejmě důkladná dezinfekce rukou).

Roztok také nesmí obsahovat žádné kousky nebo zbytkové části rostlin, které by mohly oko podráždit nebo i poškodit. Vždy tedy roztok přecedíme přes nejjemnější kávový filtr. Roztok také připravujeme vždy čerstvý, jinak v něm hrozí namnožení nežádoucích mikroorganismů. Na obklady a výplachy očí se nejvíc hodí heřmánek, světlík, jitrocel, fenykl, levandule, řepík, měsíček, sléz, proskurník nebo chrpa. Z růže a chrpy se dá také zakoupit již hotová voda, tzv. hydrolát.

Na osvěžení unavených očí

je růžová voda výborným produktem, stejně tak jako heřmánek, světlík nebo řepík. Zakoupit se dá též přírodní světlíkový nebo růžový krém. Jako první pomoc též pomáhá studená voda, přiložená čerstvě naříznutá okurka (dámy znají z kosmetiky a pleťových masek, okurka výborně chladí a hydratuje) a studené sáčky od čaje (nejčastěji heřmánkového, řepíkového nebo černého).

Zakoupit se dají též tzv. umělé slzy, nejčastěji je to přípravek Ocuflash, ale jsou i jiné. Pouze pozor, tyto přípravky s sebou již nesou riziko například zánětů spojivek či u dětí neprůchodnost slzných kanálků a jiné, proto je třeba užívat jen v nezbytně nutných případech. Umělé slzy se používají například u lidí v řízeném bezvědomí v nemocnicích nebo při operacích jako prevence vyschnutí rohovky.

A pokud máme čisté ruce, úplně nejjednodušší první pomocí při unavených očích je zakrýt si je dlaněmi a na pár minut přerušit zrakové podněty (především ty z obrazovek, monitorů a telefonů.) Skvěle též působí pozorování zelené barvy, nejlépe té v přírodě.

Na ošetření očního okolí se skvěle hodí

jemný mandlový olej nebo olej z lískových oříšků. Pokud nás trápí vrásky kolem očí, vyhladit je pomáhá brutnákový, pupalkový, jojobový nebo mrkvový olej. Při odličování či jako součást péče o oči v zimě (především jako ochrana před mrazem) skvěle poslouží mandlový nebo jojobový olej. Vždy dáváme pozor, abychom tyto přípravky aplikovali pouze kolem očí, nikoliv přímo do oka.

Často nás můžou potrápit různé záněty očí

nejznámější je zánět spojivek. Na veškeré záněty oka je nejlepší heřmánek, který má silné protizánětlivé působení a je vhodný i pro děti. Na zánět oka (tzv. ječné zrno) zase nejlépe pomáhá obklad z nálevu ze sušeného jitrocele nebo čerstvá jitrocelová šťáva. Pokud máme k dispozici jitrocel z čistého prostředí, je možné jitrocelové lístky i opatrně přikládat na postižené oko.

Na suché oči

je zase nejlepším pomocníkem měsíček, fenykl nebo proskurník. Velmi pomáhají výplachy z odvarů těchto bylin. Slzící oči a kruhy pod očima zase skvěle vyřeší přiložení lístků máty nebo květy slézu.

V neposlední řadě nás můžou potrápit slzící oči z alergické reakce.

Platí výše uvedené s tím, že alergii je dobré řešit komplexním pohledem, obvykle posílením již na začátku zmíněné energie jater a pročištěním organismu. Jaro je k tomu ideální společník a proto neváhejme, ať se i v létě můžeme na svět koukat bez slz a s radostí. Přeji vám příjemné jarní dny. Zdroje:

Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.

ZENTRICH, Josef Antonín, 2014. Zentrichova encyklopedie fytoterapie: Aencyclopaedia phytotherapeutica Centriciana. Olomouc: Fontána. ISBN 978-80-7336-771-8.



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
29. května 2024


Diskuze k článku „Bylinky prospěšné pro náš zrak“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!