Bylinky pro naši slinivku a pomáhající při cukrovce

autor: Blanka Holzäpfelová
Slinivka je orgán pro naše tělo velmi důležitý – mimo jiné je zodpovědná za mnoho hormonálních procesů, včetně regulace hladiny cukru v krvi. Nejčastěji se s ní tedy potkáváme v souvislosti s onemocněním zvané cukrovka, neboli odborně diabetes mellitus.


Výskyt tohoto onemocnění v posledních letech stoupá

, a tak je na místě zmínit bylinky pomáhající zmírňovat jeho průběh, případně schopné eliminovat nebo alespoň zpomalit jeho dopady. Diabetes může být buď vrozený nebo získaný během života, v obou případech je však považován za vážné onemocnění, byť se to na první pohled nemusí zdát. Diabetik si musí přísně hlídat hladinu cukru v krvi a stravování.

Pozor si musí dát i například na drobná poranění, jako jsou řezné rány, škrábnutí nebo štípance od hmyzu, jelikož diabetes je mimo jiné charakterizován zhoršenou funkcí hojení tkání a častější náchylností k infekcím. Z toho pak vyplývají nemalé komplikace, o které určitě nikdo z nás nestojí. Jaké bylinky nám tedy mohou v případě, že nám byl diabetes diagnostikován, pomoci?

Především, diabetici si musí přísně kontrolovat hladinu cukru v krvi a mít poměrně pravidelný životní styl, zvlášť, pokud jsou závislí na inzulinu. Není pravdou, že by nesměli jíst sladké vůbec, množství nebo forma je však hodně omezená. Z umělých sladidel přírodního původu se tak nejčastěji nabízí xylitol (březové sladidlo), stévie nebo inulin (čekanková nebo pampelišková vláknina). Inulin má právě tu schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, nesmí se však používat při pečení, neboť pak se rozkládá na jednodušší cukry, které se tráví rychleji a hladina cukru by tak mohla nepříjemně rychle stoupnout.

Nejznámější bylinkou pro diabetiky je jestřabina lékařská

Málokdo ví, že slouží i jako základ pro výrobu antidiabetika Metforminu. Dále již zmíněná čekanka lékařská (především kořen) nebo smetanka lékařská (především kořen nebo kořen s natí, v jarních měsících možno jíst i stvoly nebo květy). Ty obsahují již zmiňovaný inulin, který pomáhá snižovat dopady diabetu a příznivě ovlivňuje právě činnost slinivky.

Hodně známé jsou také borůvky,

především ty lesní. Čaj z listů je známým prostředkem proti cukrovce, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, podporují trávení, zvyšují štěpitelnost a stravitelnost sacharidů, a harmonizují funkci slinivky a zmírňují dopady diabetu. Sbírají se starší tmavě zelené listy bez větviček od června do září. Prospěšné jsou i plody. Ty působí příznivě na zrak, především v případě, kdy se potíže se zrakem objeví jako druhotná komplikace při diabetu, regenerují také oční sítnici. Mají také schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Pozor však, tepelnou úpravou ztrácí své léčivé schopnosti, při sušení zase snadno plesniví, konzumujeme tedy ideálně čerstvé od července do srpna. Opatrně také se záměnou za kanadské borůvky, ty nemají léčivé účinky.

Známým prostředkem jsou také fazole, především lusky z nich.

Je třeba mít na paměti, že všechny části fazolu jsou za syrova jedovaté, vždy tedy konzumujeme pouze po tepelné úpravě! Ke zmírnění potíží při diabetu nejčastěji užíváme lusky žlutých odrůd bez semen ideálně ve formě odvaru. Známá je též také šalvěj lékařská, kdy je možno užívat čerstvých lístků každý den ráno, neužíváme však dlouhodobě, jelikož obsahuje jedovatý thujon, který se při dlouhodobé konzumaci může v organismu kumulovat.

Dalším prostředkem je oman pravý

Užívá se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru, případně lze užít ve formě sušené drogy v malém množství na špičku nože. Pozadu nezůstává ani jasanový list, všestranně léčivá kopřiva, jahodník, kontryhel, jablka, dýně, pelargonie nebo černucha.

Pokud se přeci jen diabetikovi nepodaří vyhnout se drobným zraněním

(například při holení), skvělým hojivým a dezinfekčním prostředkem je v takovém případě mateřídouška. Pomáhá zničit případné přítomné mikroorganismy a uchrání ránu před vznikem infekce, která u většiny diabetiků komplikuje průběh hojení. Vyplatí se též užívat bylinky podporující správné prokrvení organismu, především končetin, pozor však, pokud již užíváte léky na ředění krve, pak je třeba poradit se s vaším lékařem.

Věnujme se ještě chvíli slinivce jako takové.

Slinivce neprospívá nezdravý životní styl, tedy nadměrná konzumace alkoholu, kouření, nadměrná konzumace masa a živočišných výrobků, cukrů (především toho rafinovaného nebo pochoutek jako jsou zmrzliny nebo čokolády), bílé mouky, kořeněná nebo přepalovaná jídla. Tomu všemu by se měl diabetik obloukem vyhýbat, ale prospěje to i lidem zdravým. Pokud nás trápí akutní potíže se slinivkou, pak je vhodné na pár dnů vynechat konzumaci syrové zeleniny a pobyt ve vlhkém prostředí (například sauny nebo prostředí s párou). Žádoucí pro podporu funkce slinivku je zvýšit příjem obilovin, jako jsou jáhly, kukuřice nebo sladkou rýži. Skvělou volbou jsou také ovesné kaše, ovesné vločky nebo odvar. Slinivce též prospívá vše žluté a rostoucí nad zemí nebo v ní – typicky dýně, brambory, luštěniny nebo cibule.

Z bylinek pak slinivce nejvíce pomáhají byliny žluté barvy nebo hořké chuti. Typicky je to znovu pampeliška lékařská, čekankový kořen, pelyněk pravý, fenykl obecný, vlaštovičník větší (některé zdroje nedoporučují vnitřní konzumaci, zvažte tedy individuálně, zda je pro vás užívání vhodné), lékořice lysá, puškvorec obecný, mateřídouška úzkolistá nebo hořec. Při doplnění zdravým životním stylem máte velkou šanci, že zdraví vaší slinivky zůstane zachováno.

Na závěr je třeba dodat, že vše výše zmíněné je třeba konzultovat se svým diabetologem, především v závislosti na užívané medikaci a individuálním stavu. Při diabetu se nevyplatí s bylinkami experimentovat, mohou však být cennou pomocí a doplňkem užívané léčby. Věřím, že i vám se podaří ulevit od potíží, které vás trápí, a život, ať už s diabetem nebo bez něj, pro vás nebude trápením.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2024. [online]. SÚKL © 2010



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
21. srpna 2024


Diskuze k článku „Bylinky pro naši slinivku a pomáhající při cukrovce“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!