Bylinky pro náš žlučník

autor: Blanka Holzäpfelová
Žlučník je vcelku drobný nenápadný orgán uložený v pravém podžebří těsně pod játry. Pokud žijeme zdravě, většinou o něm vůbec nevíme, jelikož tvorba i vyprazdňování žluči probíhá bez našeho vědomí. Jakmile však přijdou potíže, dokáže pořádně potrápit. Pojďme se tedy podívat, jaké bylinky nám v takovém případě mohou pomoci.


Nejdříve je důležité zdůraznit, že žluč se netvoří ve žlučníku, ale v játrech.

Žlučník je pak již pouze skladovací orgán nahromaděné žluči, která zde čeká na své vypuštění do trávicího traktu, kde slouží především k trávení tuků, ale pomáhá štěpit i jiné látky. Obvykle tedy zdraví jater a žlučníku jde spolu ruku v ruce a i byliny působící na játra mají často své léčivé účinky i na žlučník a žlučové cesty.

Hlavní faktorem způsobujícím potíže se žlučníkem bývá v dnešní době špatná strava, životospráva a stres. Pokud se chceme vyhnout potížím se žlučníkem, nebo již nějaký ten problém řešíme, je nutné tyto faktory ze svého života eliminovat.

I mezi laickou veřejností je čím dál víc známá tzv. žlučníková dieta.

Vynechává se při ní všechno mastné, tučné, smažené, silně kořeněné, solené a nadýmavé potraviny, též alkohol a výhodné je omezit i kouření. Málokdo však již ví, že mezi potraviny nevhodné pro žlučníkáře patří mnohdy i mléčné výrobky (především ty tučné jako sýry a tvarohy), bílé pečivo, semínka a ořechy (obsahují velké množství tuku, byť toho zdravějšího), sladkosti, zelí (co se týče zelné šťávy, zdroje a zkušenosti se rozcházejí, doporučuji tedy konzumaci zvážit na základě individuální snášenlivosti a zdravotního stavu), kedlubny nebo květák. Vhodná též není ani káva, ovšem její náhražka v podobě zelené kávy, čekanky nebo melty bývá dobře tolerována.

Co nám naopak ve stravě může pomoci?

Především je nutné zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, a to hlavně brokolice, pórku, červené řepy, jablek nebo hroznového vína. Velice prospěšné je pak dodání obilovin a vlákniny, především černé rýže, ovesných vloček nebo extrudovaných chlebíčků či sucharů (zde však pozor, pokud jste zároveň diabetici, jelikož prudce zvyšují hladinu cukru v krvi). V obchodech se zdravou výživou je možno zakoupit tzv. čekankové puky, což je vlastně napučená čekanka, kterou lze použít místo salátu. Prospěšné budou též všechny saláty hořké chuti. Výborné jsou též artyčoky, u nich však pozor na již vzniklou neprůchodnost žlučových cest nebo zánět slinivky, jelikož artyčoky podporují vyprazdňování žluči a při neprůchodnosti žlučových cest by způsobily vážné potíže! Před jejich užívání je tedy třeba vyloučit tuto komplikaci lékařským vyšetřením.

Z bylinek, jak již bylo zmíněno, pomáhají všechny, které mají prospěšné působení na játra.

Jsou to všechny byliny hořké chuti, jako například kurkuma dlouhá, smetanka lékařská (pampeliška), čubet benedikt, jablečník obecný, mateřídouška obecná nebo ostropestřec mariánský. Dobrým ukazatelem pro žlučník jsou též všechny byliny žluté barvy, ať už je to jejich květ nebo šťáva, kterou roní. Žluč je totiž při zdravém složení právě žluté až žlutohnědé barvy. Namátkou je to tak třeba již zmiňovaná pampeliška nebo kurkuma, ale též měsíček lékařský, vlaštovičník větší (pro jeho jedovatost je při jeho vnitřním užívání třeba poradit se s odborníkem!), měsíček lékařský, řepík lékařský, kakost žlutý nebo popenec břečťanolistý.

Velice nepříjemná je žlučníková kolika.

Jedná se o stav projevující se prudkou bolestí v pravé podžebří, zchváceností až horečkou, zvracením nebo průjmem, nevolností a bolestmi břicha. Často se jedná o náhle vzniklé potíže, většinou v návaznosti na dietní chybu, a nezřídka dotyčný vyhledává i pomoc záchranné služby. Pokud se jedná o prvotní záchvat, stav pacienta se zhoršuje nebo je provázen nezvykle silnými obtížemi, pak je lékařská pomoc zcela na místě. Pokud jsme však na tyto stavy již zvyklí a jsou součástí našeho života, ulevit nám mohou i bylinky. Většinou se jedná o teplé obklady, můžeme použít například nahřátý polštářek z ovesné slámy nebo sušeného jetele. Pomoci též může po konzultaci s odborníkem tinktura z vlaštovičníku. Je však třeba tento stav nepodceňovat, a pokud možno se mu snažit co nejvíce předcházet.

Kolikovitým stavům často předchází výskyt žlučníkových kamenů,

i když to nemusí být podmínkou. Častý je však stav, kdy kamínek vyloučený ze žlučníku ucpe nějakou část žlučových cest nebo přímo vývod, a může způsobit jak koliku, tak při větší velikosti až ucpání žlučových cest, případně zánět slinivky, což jsou vážné komplikace provázené velkými bolestmi, silným zvracením a dalšími neduhy.

Žlučové kamínky je tedy třeba sledovat pod lékařským dozorem, případně se zasadit o jejich odstranění. Z bylinek nám může pomoci šťáva z ředkviček nebo černé ředkve, je však třeba začínat malým množstvím a dávky postupně zvyšovat. Toto opatření je účinné především u tzv. žlučového písku nebo výskytu menších drobných kamínků. Může samozřejmě pomoci i při výskytu velkého kamene, ale je zde již třeba podpůrnou léčbu provádět pod dohledem lékaře, aby nedošlo právě k ucpání žlučových cest.

Pomocníkem při žlučníkových kamenech dokáže být též zázvor nebo brusinka, známá spíš při onemocnění močových cest. Opatrně je třeba přistupovat k zeměžluči, který může být výborným pomocníkem při potřebě zvýšení vylučování žluči, při žlučníkových kamenech by však mohl způsobit ucpání žlučových cest. Stejného efektu dosahují již zmiňované artyčoky, je tedy třeba obě byliny dávkovat na základě individuálního nálezu a zdravotního stavu.

Zdroje:
Portál Naděje.cz. © 2023 Mgr. Jarmila Podhorná Naděje. Archiv článků. Žlučník, játra. [online]. Dostupné z: Naděje-byliny.eu

JAHODÁŘ, Luděk, 2010. Léčivé rostliny v současné medicíně: (co Mattioli ještě nevěděl). Praha: Havlíček Brain Team. ISBN 978-80-87109-22-9.

ZENTRICH, Josef Antonín, 2014. Zentrichova encyklopedie fytoterapie: Aencyclopaedia phytotherapeutica Centriciana. Olomouc: Fontána. ISBN 978-80-7336-771-8.



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
9. října 2024


Diskuze k článku „Bylinky pro náš žlučník“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!