Brukev zelná, babička košťálové zeleniny

autor: Lenka Kadlíková
Ano, květák brokolice ale také kedlubna, hlávkové zelí či kapusta mají společného předka. Brukev zelnou. Pěstují se už tisíce let.


Nejdřív při zemi, pak až dva metry

Divoká brukev zelná nejprve v prvním roce utvoří přízemní růžici. Až další roky potom vytvoří až 2 metry vysoký stvol se žlutými květy. Dobře snáší sucho a zásadité půdy. Jedná se o samotáře. Nesnese přítomnost jiných druhů. Najdeme ji především na vápencových útesech v oblasti jihozápadního středomoří až po Irsko. Patří k nejdůležitějším kulturním rostlinám vůbec.

Šlechtili Římané, Arabové i Číňani

Římanům se podařilo vypěstovat z brukve hlávkové zelí, kapustu či brokolici. Arabové v ranném novověku přišli s květákem. Logicky z Číny pak pochází čínské a jemnější a křehčí pekingské zelí. Nejmladší je růžičková kapusta, kterou vyšlechtili až v devatenáctém století Belgičané.

Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vitamíny a minerální látky

(fosfor, vápník a draslík) a vitamíny B, C, provitamín A a kyselinu listovou. Jejich unikátní kombinace dokáže pomoci i proti cévní chorobám, rakovině, osteoporóze nebo třeba diabetu.

I mozek a nervový systém si bude chrochtat

Tyhle dobroty a další listová zelenina obsahuje cholin, ten pomáhá zlepšovat paměť, svalovou koordinaci. Jeho kritický nedostatek je spojován se vznikem Alsheimrovy choroby. V organismu je cholin stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku. Potrava však není jediný zdroj této látky. Člověk si cholin dokáže i sám vyrobit v játrech, ovšem ne v dostatečném množství.

Pokud byste chtěli zvýšit dávku cholinu, tak vězte, že z brukvovité zeleniny ho má nejvíce kapusta a brokolice. Ovšem taková sója či luštěniny nebo pšeničné klíčky jsou na tom, dle National Institut of Health a USDA, ještě lépe. Úplně nejlépe jsou na tom vaječné žloutky a játra.

Čerstvá i v zimě

Košťálovou zeleninu můžete na zahradě sklízet v průběhu celé sezóny. Největším otužilcem je růžičková kapusta, kterou si můžete dopřát čerstvou i v zimě.

A co prdy?

Ano košťálová zelenina je známá tím, že po ní dochází často k nadýmání. Stačí správná kuchyňská úprava, například podusit v páře a přidat do pokrmu bylinky, které mají protinadýmavý účinek. Například kmín, tymián, majoránku, oregano či česnek nebo zázvor či fenykl.

Zdroje:
Bezpečnost potravin.cz
ČT - Herbář
Botanic.cz
Vitalion.cz
wikipedia – Brukev zelná

Mediprofi.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
29. ledna 2025


Diskuze k článku „Brukev zelná, babička košťálové zeleniny“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!