Brukev zelná, babička košťálové zeleniny
Nejdřív při zemi, pak až dva metry
Divoká brukev zelná nejprve v prvním roce utvoří přízemní růžici. Až další roky potom vytvoří až 2 metry vysoký stvol se žlutými květy. Dobře snáší sucho a zásadité půdy. Jedná se o samotáře. Nesnese přítomnost jiných druhů. Najdeme ji především na vápencových útesech v oblasti jihozápadního středomoří až po Irsko. Patří k nejdůležitějším kulturním rostlinám vůbec.
Šlechtili Římané, Arabové i Číňani
Římanům se podařilo vypěstovat z brukve hlávkové zelí, kapustu či brokolici. Arabové v ranném novověku přišli s květákem. Logicky z Číny pak pochází čínské a jemnější a křehčí pekingské zelí. Nejmladší je růžičková kapusta, kterou vyšlechtili až v devatenáctém století Belgičané.
Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vitamíny a minerální látky
(fosfor, vápník a draslík) a vitamíny B, C, provitamín A a kyselinu listovou. Jejich unikátní kombinace dokáže pomoci i proti cévní chorobám, rakovině, osteoporóze nebo třeba diabetu.
I mozek a nervový systém si bude chrochtat
Tyhle dobroty a další listová zelenina obsahuje cholin, ten pomáhá zlepšovat paměť, svalovou koordinaci. Jeho kritický nedostatek je spojován se vznikem Alsheimrovy choroby. V organismu je cholin stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku. Potrava však není jediný zdroj této látky. Člověk si cholin dokáže i sám vyrobit v játrech, ovšem ne v dostatečném množství.
Pokud byste chtěli zvýšit dávku cholinu, tak vězte, že z brukvovité zeleniny ho má nejvíce kapusta a brokolice. Ovšem taková sója či luštěniny nebo pšeničné klíčky jsou na tom, dle National Institut of Health a USDA, ještě lépe. Úplně nejlépe jsou na tom vaječné žloutky a játra.
Čerstvá i v zimě
Košťálovou zeleninu můžete na zahradě sklízet v průběhu celé sezóny. Největším otužilcem je růžičková kapusta, kterou si můžete dopřát čerstvou i v zimě.
A co prdy?
Ano košťálová zelenina je známá tím, že po ní dochází často k nadýmání. Stačí správná kuchyňská úprava, například podusit v páře a přidat do pokrmu bylinky, které mají protinadýmavý účinek. Například kmín, tymián, majoránku, oregano či česnek nebo zázvor či fenykl.
Zdroje:
Bezpečnost potravin.cz
ČT - Herbář
Botanic.cz
Vitalion.cz
wikipedia – Brukev zelná
Mediprofi.cz
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Brukev zelná, babička košťálové zeleniny“