Bazalka pravá – pomocník nejen v  italské kuchyni

autor: Blanka Holzäpfelová
Bazalku pravou a její vůni nejčastěji známe v létě, kdy si ji hojně přidáváme do pokrmů. Často bývá používaná zejména v italské kuchyni, především na pizzách, těstovinách nebo v nejrůznějších pomazánkách. Všichni si jistě vybavíme její vůni, která je dána vysokým obsahem kafru, a tak nám někdy může vonět stejně jako například meduňka nebo máta, které jsou jí velmi podobné. Co vše se v ní skrývá za poklady?


Především je vítaným pomocníkem pro trávení.

Podporuje dobré zažívání a žaludeční činnost, snižuje nadýmání a bolesti břicha a podporuje chuť k jídlu. Snižuje křeče v trávicím traktu, pomáhá při zácpě i průjmu a celkově harmonizuje stolici. Výborným pomocníkem je také při chronických potížích se žaludkem, zahání také zvracení a pocity nevolnosti.

Ani při nervových obtížích bazalka nepřijde zkrátka.

Působí totiž mírně sedativně a můžeme si z ní uvařit čaj, pokud pociťujeme migrény nebo bolesti hlavy, nespavost, nervozitu, stres, úzkosti, vyčerpání, neklid, nervové vypětí, zkrátka lidově pocuchané nervy. Málokdo ví, že bazalka pomáhá se vyrovnat se změnou času, ať už jsou to přechody z letního na zimní nebo opačně, případně při cestování.

I při kašli a nachlazení je bazalka oceňovaným pomocníkem.

Pomáhá totiž při vleklém kašli a bolestech v krku, podporuje léčbu chřipky a nachlazení, usnadňuje odkašlávání a pomáhá i při boji s tuberkulózou. Dokáže urychlit léčbu rýmy a příznivě působí při léčbě astmatu. Celkově snižuje otoky dýchacích cest při nejrůznějších virózách.

Kromě výše zmíněného má hypoglykemické účinky

a pomáhá při cukrovce, především při snižování hladiny krevního cukru. Dokáže též mírně zvyšovat krevní tlak, ale zároveň i snižovat, blokuje také stahování cév. Při kožních problémech působí příznivě na hojení opruzenin, osvědčila se i při omývání hnisajících a špatně se hojících ran. V dutině ústní pomáhá při zánětech dásní a celkově působí příznivě při zánětech v dutině ústní, kdy navíc dokáže dodat příjemný mentolový pocit. Podporuje pocení a významným pomocníkem je i při zánětech středního ucha.

Podporuje srdce

a lidé s namáhavým životním stylem ocení i její schopnost pomáhat při kocovině. Podporuje také srdce a zlepšuje činnost ledvin. Má spasmolytický účinek a ulevuje tak od křečí především hladkého svalstva.

I v kosmetice najde své využití,

neboť podporuje růst a lesk vlasů, jelikož stimuluje krevní cirkulaci ve vlasové pokožce. Zklidňuje též svědění a podráždění vlasové pokožky. Při barvení je nejvíc vhodná pro tmavé vlasy, které pomáhá ztmavit.

Na své si přijdou i kojící maminky,

neboť bazalka zvyšuje tvorbu mateřského mléka a na dítě může mít mírný sedativní účinek. Neužíváme však dlouhodobě a ve velkých dávkách, neboť pak přivolá spíš nežádoucí účinky, jako koření by však vadit neměla. Přivolává však menstruaci, a tak pozor, pokud trpíte na silné krvácení, na užívání v průběhu menstruace, pak může krvácení nevhodně zesílit.

Odborná společnost se nemůže shodnout ohledně jejího užívání během těhotenství. Pokusy na zvířatech ukázaly, že u malých hlodavců může mít nežádoucí účinky, nicméně u lidí takové pokusy nelze provést, a proto se o tomto efektu u bazalky nic neví. Na druhou stranu, většina žen, které bazalku v těhotenství konzumovaly v přiměřeném množství jako koření, nemají žádné následky, takže pokud se bez bazalky v době těhotenství nedokážete obejít, doporučuji vyzkoušet malé dávky a pokud vám nepřivolá žádné potíže, můžete v klidu v konzumaci pokračovat. Důležité je spíš to, zda jste již na konzumaci bazalky zvyklé před samotným otěhotněním nebo začínáte až nyní.

Malé děti údajně mohou bazalku od 6 měsíců věku, nicméně podáváme jen malou špetku. Ostatně užívání malého množství platí pro všechny osoby, neboť vysoká dávka může způsobit předráždění, žaludeční nevolnost a bolest hlavy. U pěti procent osob pak bazalka vyvolává nevolnost nebo nutkání na dávení. Bazalku vždy užíváme pouze krátkodobě max. dva týdny v kuse, ideálně jako ozdobu pokrmů.

Pro léčebné účely bazalku sbíráme v době květu (což je obvykle od června do září),

následně ji obvykle sušíme (v sušené podobě už však ztrácí většinu aroma), lze i zamrazit (ideální v kostkách ledu) nebo naložit do olivového oleje. Snítky nedáváme do ledničky, kde rychle zhnědnou. Ideální je uložit je do sklenice s čistou vodou a co nejrychleji zkonzumovat.

Nejvíce aromatických látek obsahuje těsně před rozkvětem a za horkého počasí, kdy se tak brání nepříznivým podmínkám. Na vaření používáme bazalku vždy čerstvou, ideálně jako ozdobu, neboť tepelná úprava ji připravuje o chuť a aromatické látky. Pokud ji máme sušenou, listy drtíme až těsně před konzumací. Časté otrhávání může změnit chuť bazalky, neboť rostlina se tak snaží o přežití. Vhodné je tedy zasadit více rostlin a nechat je postupně dorůstat. p Éterický olej je vítaným pomocníkem především při duševních obtížích, kdy aktivizuje duševní činnost, pomáhá při migréně, depresích, melancholii, vyčerpanosti, závratích a nervozitě. Mimo již zmíněné podporuje také imunitu a zvyšuje srážlivost krve. Je též skvělým pomocníkem jako masážní olej při masáži unavených a bolavých svalů a kloubů. Éterického oleje z bazalky by se měli vyvarovat lidé po mrtvici, infarktu myokardu nebo užívající léky na ředění krve, případně s poruchami srážlivosti. Též pro osoby s epilepsií nebo poruchami srdce není éterický olej vhodný.

Na závěr je nutné zmínit, že bazalku je možné zaměnit s jinými druhy

, například již zmiňovanou mátou nebo meduňkou, ale také bazalkou tulsi neboli bazalkou posvátnou. Bazalka pravá má listy vždy jasně zelené, ostatní odrůdy jsou spíše do fialova, někdy i výrazně tmavě fialové.

Vzpomeňte si na bazalku, ať už ji pěstujete doma v květináči nebo používáte jenom jako dochucovadlo na špagety.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2024. [online]. SÚKL © 2010



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
14. srpna 2024


Diskuze k článku „Bazalka pravá – pomocník nejen v  italské kuchyni“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!