Bazalka pravá – nejen přísada na pizzu
Bazalka výborně pomáhá našemu trávicímu ústrojí,
a to jak v prevenci, tak v léčbě. Má antiseptické, antibiotické, protizánětlivé a zahřívací účinky, a tak podporuje dobré zažívání. Zlepšuje žaludeční činnost, ulevuje od nadýmání, snižuje bolesti břicha a podporuje chuť k jídlu. Snižuje také křeče v celém trávicím traktu a harmonizuje stolici, což znamená, že ulevuje jak od zácpy, tak i průjmu. Pomáhá při nutkání na zvracení a tlumí i samotné zvracení, zbavuje také bolestí a nevolností zejména při chronických potížích se žaludkem.
Je také výborným pomocníkem při psychických obtížích.
Působí mírně sedativně, a proto je vhodné uvařit si z ní čaj, pokud nás trápí pocuchané nervy nebo nadměrný stres. Zbavuje však také bolestí hlavy, migrén, ulevuje při nespavosti nebo závratích, tlumí pocity nervozity, neklidu a úzkosti, a celkově ulevuje hlavně při stavech vyčerpání a nervového vypětí. Přispívá také k lepšímu soustředění a paměti. A co je zajímavé, pomáhá i vyrovnat se změnou času, což v našich podmínkách oceníme zejména na jaře nebo na podzim, kdy se proměňuje zimní a letní čas nebo při cestování jako prevenci vzniku/léčbě pásmové nemoci a časového posunu. Éterický olej má zase antidepresivní účinky, aktivizuje duševní činnost, pomáhá při melancholii a vyčerpanosti.
Plicní lékařství si bazalku rovněž vychvaluje.
Ulevuje totiž při kašli, zvláště v tom vleklém. Pomáhá na bolesti v krku, tiší chřipku a nachlazení a usnadňuje vykašlávání. Snižuje otoky dýchacích cest při virózách, což oceníme hlavně při léčbě rýmy, u které dokonce urychluje její léčbu. Posiluje tělo při boji s tuberkulózou, kde funguje jako výborný podpůrný prostředek. Ulevuje při astmatu.
To však není všechno.
Bazalka je ceněná i u diabetiků, jelikož má hypoglykemické účinky, a tak pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. U žen zase podporuje tvorbu mateřského mléka a přivolává menstruaci.
Ženy také bazalku ocení v kosmetice,
kde se hodí obzvlášť pro tmavé vlasy. Podporuje totiž jejich růst, zklidňuje jejich podráždění a stimuluje prokrvení vlasové pokožky. Můžeme si vyrobit jednoduchý vlasový zábal, kdy podrcenou bazalku smícháme s olivovým olejem, směs pak naneseme na vlasy a zabalíme do ručníku. Necháme alespoň půl dne působit, možné je také přes noc. Poté vlasy důkladně omyjeme a opečujeme tak, jak jsme zvyklí.
Je ceněná také pro své spasmolytické účinky, a dokáže účinně tlumit křeče hladkého svalstva. Dokáže mírně zvyšovat krevní tlak, ale i snižovat, zároveň blokuje stahování cév, a proto je vítaným pomocníkem při prevenci infarktu nebo mrtvice. Podporuje také zdraví srdce. Éterický olej také zvyšuje srážlivost krve a podporuje imunitu.
Šťáva z ní zase účinně působí při zánětech středního ucha. Jako výplach ji oceníme při zánětu dásní a celkově léčí i záněty v dutině ústní, včetně aftů. Podporuje pocení a zlepšuje činnost ledvin. V neposlední řadě ji můžeme užít i zevně, kdy pomáhá jako obklad na opruzeniny. Osvědčila se také při omývání hnisajících a špatně se hojících ran. Čaj z bazalky ulevuje při kocovině,
Bazalka není vhodná pro těhotné ženy,
ačkoliv ve společnosti je toto téma diskutabilní. Jako koření by údajně škodit neměla, nicméně při pokusech na zvířatech byly objeveny jisté toxické účinky, a tak je vhodné ji dočasně nahradit jiným kořením. Nehodí se ani pro malé děti, podáváme nejdříve od 1 roku věku a to pouze špetku.
Obecně s bazalkou šetříme,
jelikož předávkování může způsobit bolest hlavy, žaludeční nevolnosti a předráždění. U 5% osob bazalka vyvolává pocity nevolnosti až dávení, proto je vždy třeba užívat dle individuálních zvyklostí. Bazalku užíváme také krátkodobě, poté ji nahradíme jinou bylinkou.
Jelikož éterický olej zvyšuje srážlivost krve,
není vhodné jej užívat po prodělaném infarktu myokardu, mozkové mrtvici nebo tvorbě sraženin, aby nedošlo k návratu potíží. Éterický olej není vhodné užívat ani při epilepsii. Samotný olej používáme maximálně tři týdny, poté je nutná pauza.
Mnozí z nás si pěstují bazalku celoročně na okně,
zakoupit se dá také téměř ve všech supermarketech, a tak je pro většinu z nás dostupná většinou čerstvá. Pro léčebné účely sbíráme bazalku, když kvete, což je období zhruba od června do září. Zpracovává se pak nejčastěji sušením, ale lze ji také zamrazit nebo naložit do olivového oleje. Suší se rychle ve stínu nebo uměle při teplotě do 35oC. Sušením však ztrácí své typické aroma. Nedoporučuje se snítky dávat do lednice – často pak zhnědnou a ztrácejí na kvalitě – vhodnější je uložení do sklenice s vodou a co nejrychlejší zpracování.
Na vaření pak užíváme vždy čerstvou,
pozor však, časté otrhávání rostliny může změnit její chuť (rostlina se tak brání většímu poškození). Proto je vhodnější pěstovat více rostlinek, aby každá měla vždy čas se vzpamatovat.
Pozor je třeba si dát na záměnu s jinými druhy
Bazalka pravá má listy jasně zelené, s typickou vypuklinou na povrchu, zatímco okrasné druhy bývají spíš do fialova nebo s odstíny fialové.
A jak si vlastně můžeme připravit bazalkový čaj?
Ideálně tak, že sušenou nať (asi dvě kávové lžičky) jednoduše zalijeme horkou vodou a necháme 10-15 minut louhovat. Poté se přecedí a popíjí se jeden šálek 2x denně nalačno.
Věřím, že i vy v bazalce najdete svého celoročního pomocníka, ať už v podobě léčivky nebo výborné přísady nejen do italské kuchyně.
Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2025. Praha. ISSN 1804-3135
HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0
THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.
El-Beshbishy H, Bahashwan S. Hypoglycemic effect of basil (Ocimum basilicum) aqueous extract is mediated through inhibition of α-glucosidase and α-amylase activities: an in vitro study. Toxicol Ind Health 2012; 28(1): 42–50
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Bazalka pravá – nejen přísada na pizzu“