Čekají nás extrémní deště podobné jako v roce 1997 a 2002

autor: Lenka Kadlíková
Dlouhodobě teploty nad 30°C i na začátku září. Pak extrémní strážky ve velké části střední Evropy. Ano, klimatická změna se ukazuje i u nás v plné síle. Kéž by se předpovědní modely pletly a nebylo to tak extrémní. Nicméně raději chystejte pytle s pískem.

„Během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek.“ Ohrožené jsou zejména Jeseníky. Psal ČHMÚ dnes dopoledne na svém Facebook profilu.

Když už se tímto způsobem vyjadřuje i Meteo včasné varování, je to opravdu na pováženou: „Důležité je si ale říct, že na horách a na hřebenech při silnějším větru ty srážky budou naprosto extrémní. Předpokládáme, že Jizerské hory - Krkonoše - Orlické hory - Jeseníky - Beskydy mohou za celé toto období přinést úhrny od 180 do 300 mm, na samém návětří i více! O něco méně pak očekáváme na nejvyšších místech Vysočiny a také v části Železných hor."

Krásně je situace vidět na snímku, který na svů účet na síti X sdílel Jáchym Brzezina, vedoucí odd. kvality ovzduší ČHMÚ Brno.


Co způsobilo předpověď na extrémní deště ve střední Evropě?

Nahel Belgercelze, který se zabývá extrémními povětrnostními situacemi po celém světě, dynamikou klimatu a satelitním průzkumem, v tom vidí teplé středozemní moře: „Důvodem je pomalu se pohybující tlaková níže, kterou podporují abnormálně teplé vody Středozemního moře. Pokud se něco takového potvrdí, hrozí katastrofální záplavy.“

Peter Lelovič k tomu píše:"Za chvíli nám nad hlavami vznikne zajímavá situace. Jak se otepluje vzduch v Arktidě, už se tak přísně nedrží kolem pólu. A tak občas mrazivě vyhřezne i k nám. To zase bude posměchu o oteplování!

Jenomže současně sem z jihu dorazí pára z letos opravdu mimořádně horkých vod Jadranu. A co udělá pára, když narazí na něco studeného? Správně: počůrá se. Přímo nám nad hlavami.

Píše se to už v jedné hodně staré knize.

Koukal jsem na očekávané srážkové úhrny do konce týdne. Shrnul bych to takhle: někde už bych vyhlížel kopce na stavbu lodí. Na posměváčky kašlete."

Přehrady se vypouštějí už od víkendu

Tato varování přicházejí už od víkendu. Vodohospodáři se tedy připravují na velký příval vody a s předstihem vypouštějí přehrady.

Úhrny podobné roku 1997 a 2002

Podle ředitele ČSMÚ se jedná o velmi podobnou situaci jak ov roce 1997 a 2002. Při ektrémní povodni zejména na Moravě v roce 1997 byl úhrn srážek na Lysé hoře cca 235 milimetrů za jediný den (6. červenec), pokud se vyplní modelové předpoklady, bude to podobné. Nejinak tom u bylo i v roce 2002. https://infoviz.cz/graphic.php?ID=155

Krátký pohled na Slovensko

"No neviem. Asi si prvýkrát v živote prajem, aby predpovede zrážok pre strednú Európu nevyšli podľa toho, ako ich vidia posledné behy prognostických modelov. Pretože, ak sa to vyplní, môže to byť aj poriadny "prúser". řekl Klimatolog SHMÚ Jozef Pecho.

Kde hledat informace

Základním kanálem je ČHMÚ a jeho sociální sítě.
Web a další informační kanály jednotlivých obcí
. Aplikace o počasí v mobilu.



autor:
datum vydání:
11. září 2024


Diskuze k článku „Čekají nás extrémní deště podobné jako v roce 1997 a 2002“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!