Zemědělci ušetří a mléko bude bezpečnější
K ustájení skotu se využívá podestýlka z pevné části kejdy, sláma nebo gumové matrace. Hygenizace ale byla často proti - ve stelivu se totiž množily mikroorganismy z exkrementů a ty mohly způsobovat nejen onemocnění skotu, ale také kontaminaci mléka a tak být nebezpečné i pro člověka. Cenou za využívání kejdy tak bylo jisté riziko.
Farmy, kde převládá manipulace s kejdou a ne s hlubokou podestýlkou, nyní mohou využívat technologii řízeného kompostovacího procesu. Při něm separovaná pevná část kejdy prochází teplotami mezi 55 °C a 70 °C. Linka pro výrobu plastického steliva se skládá z separačního zařízení, které oddělí tekutou část kejdy, dále využitelnou pro hnojení a překopávače kompostu, třídícího zařízení a zařízení pro monitoring teploty. Celý proces trvá osm až dvanáct týdnů a skýtá možnost ekologického využití kejdy. Množství potřebné pro hnojení je menší než produkce.
Během tří let, po které linku testovali v Krásné Hoře, se čistota povrchu těla zvířat oproti běžným podestýlkám zvýšila až dvakrát, zejména v oblasti vemena a mléko vždy odpovídalo první jakostní třídě. Družstvo, které má 700 dojnic, zvýšilo výnos díky novému typu steliva o 4,7 milionů korun. „Ušetřili jsme hlavně díky lepšímu zdravotnímu stavu zvířat, vysoké kvalitě mléka a snížené pracnosti při manipulaci s plastickým stelivem,“ řekl Jiří Zelenka z družstva. Technologii výroby podestýlky z kejdy začínají využívat i jinde, aktuálně je u zhruba 20 % chovatelů.
Český trh s kravským mlékem novinku jistě uvítá, vždyť jeho produkce je o pětinu vyšší, než kolik činí spotřeba mléka v ČR. Český statistický úřad uvádí, že se v ČR chová 1 353 685 kusů skotu, z toho 373 136 dojných krav.
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Zemědělci ušetří a mléko bude bezpečnější“