V ZOO se bude podávat hmyz. Ochutnáte?

autor: Martin Singr
Jak asi chutnají nudle se švábí omáčkou nebo sarančata v sezamovém trojobalu? A co takhle červi na česneku? Nejen na tyto otázky může každý najít odpověď již v neděli, kdy se v ZOO Praha koná ochutnávka hmyzích specialit.

Zaměstnanci ZOO Praha přichystali ve spolupráci se studenty Přírodovědné fakulty UK vskutku netradiční oslavu Dne hmyzožravců. Od deseti do šestnácti hodin proběhne tato již tradiční oslava u Vzdělávacího centra pražské zoo.

Pro Evropany je pojídání hmyzu stále spíše něčím exotickým, ale v Africe, jihovýchodní Asii nebo Jižní Americe jsou to zcela běžné pokrmy. Předností je nejen bohatá variace chutí, ale i vysoký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Proto si hmyz nachází své místo na jídelníčcích i v „moderních“ zemích.

Návštěvníci zoo se v neděli dozví i mnoho zajímavostí, jako třeba na čem si pochutná axolotl skvrnitá nebo gekončík noční, také se podívají do jídelníčku hrabáčice Kvídy nebo ježka Alberta.

Pokud by se někdo přeci jen nemohl zúčastnit, přidáváme dva recepty, podle kterých si lze hmyzí specialitku připravit i doma. Tady jsou:

Mouční červi na česneku

Příprava: 1 dl červů spaříme horkou vodou, necháme okapat. Na pánvi rozhřejeme olej, červy smažíme a posypeme dvěma špetkami soli a dvěma špetkami granulovaného česneku či rozmačkaným stroužkem.

Saranče v sezamovém trojobalu

Příprava: saranče spaříme, obalíme v těstíčku z vajec, soli a koření, poté ve strouhance smíchané se sezamovým semínkem. Dáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova.



autor:
datum vydání:
2. srpna 2013


Diskuze k článku „V ZOO se bude podávat hmyz. Ochutnáte?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!