V ZOO se bude podávat hmyz. Ochutnáte?
Pro Evropany je pojídání hmyzu stále spíše něčím exotickým, ale v Africe, jihovýchodní Asii nebo Jižní Americe jsou to zcela běžné pokrmy. Předností je nejen bohatá variace chutí, ale i vysoký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Proto si hmyz nachází své místo na jídelníčcích i v „moderních“ zemích.
Návštěvníci zoo se v neděli dozví i mnoho zajímavostí, jako třeba na čem si pochutná axolotl skvrnitá nebo gekončík noční, také se podívají do jídelníčku hrabáčice Kvídy nebo ježka Alberta.
Pokud by se někdo přeci jen nemohl zúčastnit, přidáváme dva recepty, podle kterých si lze hmyzí specialitku připravit i doma. Tady jsou:
Mouční červi na česneku
Příprava: 1 dl červů spaříme horkou vodou, necháme okapat. Na pánvi rozhřejeme olej, červy smažíme a posypeme dvěma špetkami soli a dvěma špetkami granulovaného česneku či rozmačkaným stroužkem.
Saranče v sezamovém trojobalu
Příprava: saranče spaříme, obalíme v těstíčku z vajec, soli a koření, poté ve strouhance smíchané se sezamovým semínkem. Dáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova.
autor:
Diskuze k článku „V ZOO se bude podávat hmyz. Ochutnáte?“